на живо

16-годишният диамант на "Барселона"

Ансу Фати получи поздравления от Лионел Меси за дебюта си

Getty Images

Да дебютираш за един от най-големите футболни клубове в света - "Барселона", при това само на 16 години! Запознайте се с Ансу Фати, който го направи!

Той се появи на терена при победата на каталунците над "Реал" Бетис с 5:2 в последния кръг на Ла Лига и за малко не успя да запише рекорд. Всъщност точно за 18 дни. Фати излезе на терена на 16 години 298 дни, докато най-младият играч, играл за "Барса" в официален мач продължава да е Висенс Мартинес. Той прави своя дебют на 16 години 280 дни през далечната 1941 г.

Кой всъщност е Ансу?

На 16 години едва ли и той има ясен отговор, но фактите са, че е роден в Гвинея-Бисау на 31 октомври 2002 г. под името Ансумане. Когато е на 6 семейството му се мести в Севиля. Година по-късно той вече е част от местния отбор "Ерера", а след това носи фланелката на "Севиля".

Снимка: Getty Images

Когато е на 10 години Фати прави огромна стъпка в кариерата си. Той избира да продължи с развитието си в "Барселона". От "вечния враг" "Реал" Мадрид също са забелязали таланта на хлапето, но в семейството му е важно отношението. Треньорът в Ла Масия - Алберт Пюг, идва на крака в къщата на Ансу, запознава се с баща му Бори и петте му братя и сестри и убеждава момчето да облече фланелката червено-синята фланелка.

Снимка: Getty Images

Новото приключение за Ансу започва обещаващо. Той е сред най-талантливите в школата и това му се отплаща. Извън терена за тийнейджъра, който играе по лявото крило, не съществува нищо друго, освен футбол, твърдят близките му. 

Фати бързо се налага в отбора, а през миналата година игра дори за батковците до 19 години. И то по какъв начин! В младежката Шампионска лига той отбеляза 4 гола и направи 2 асистенции.

Снимка: Getty Images

Логично преди седмица дойде покана от Ернесто Валверде да се присъедини към мъжкия отбор на "Барса". Никой обаче не очакваше той да дебютира толкова скоро.

"Вече мога да умра спокойно, защото видях всичко. Той беше там, на "Камп Ноу". Помня, когато се обади на майка си, за да ѝ каже, че ще тренира с първия отбор. Чух разговора и скочих от стола. Представяте ли си, той тренира с толкова големи звезди, а накрая дори игра с тях", сподели развълнуваният баща на Ансу след двубоя.

Младокът получи подкрепа и от друго място. Може би именно за такава мечтаят всички млади футболисти на "Барселона". Лионел Меси дойде лично да го поздрави и да го прегърне. А това хич не е малко!