на живо

17-годишен с исторически гол за "Юнайтед", осигури успеха срещу "Астана"

"Червените дяволи" с минимална победа на старта в Лига Европа

17-годишен с исторически гол за "Юнайтед", осигури успеха срещу "Астана"

"Манчестър Юнайтед" победи казахстанския шампион "Астана" с 1:0 в среща от първия кръг в група 12 на Лига Европа. "Червените дяволи" играха с експериментален състав, в който бяха включени петима играчи, преминали през младежката академия на клуба, а средната възраст на титулярите бе 24 години и 145 дни - най-ниската в европейски мач на английския гранд от 2012 г. И подобаващо за смелия подбор на изпълнители от страна на Оле Гунар Солскяер, в герой за успеха се превърна най-младият от всички, получили шанс за изява на "Олд Трафорд" - Мейсън Грийнууд.

17-годишният нападател, който ще празнува рожден ден на 1 октомври, отбеляза единственото попадение в 73-ата минута, след като няколко негови удара в по-ранен етап от двубоя се оказаха неточни. Но при поредния си опит Грийнууд надигра върналия се в защита нападател на гостите Дорин Ротариу и стреля остро между краката на стража Ненад Ерич, който до този момент в двубоя бе впечатлил с отлични намеси на вратата.

Снимка: Getty Images

По подобие на Маркъс Рашфорд, който през зимата на 2016 г. вкара дебютните си голове за "червените дяволи" именно в първия си мач от Лига Европа, Грийнууд стори същото и записа името си като първия играч, роден през новия век, който бележи попадение за "Манчестър Юнайтед" в официален двубой.

То се оказа достатъчно за успеха, след като "Астана" не успя да затрудни сериозно домакините с рисковите си нападения в заключителните минути. Казахстанският тим е в групите на Лига Европа за четвърти пореден сезон, но продължава да страда при гостуванията си, като в 10 от тях от 2016 г. насам вече има 6 загуби.

Снимка: Getty Images

Европейски дебют за "червените дяволи" записа Ейнджъл Гомес, а сред титулярите бяха също Аксел Туанзебе и Таит Чонг. Всъщност за първи път от 2009 г. в стартовата единайсеторка на "Юнайтед" в европейски двубой имаше трима юноши, а предходния подобен случай бе през 2009 г. с присъствието в отбора на Дани Уелбек, Федерико Македа и Рафаел да Силва.

Във втория кръг от груповата фаза на Лига Европа английският гранд пътува до Холандия за сблъсък с АЗ Алкмаар, докато "Астана" приема сръбския "Партизан".

Тагове: