на живо

1961 г.: Когато "Интер" уж победи "Юве", но загуби с 1:9 (ВИДЕО)

Гледайте Дерби д'Италия номер 239 днес, пряко по RING

"Интер" и "Ювентус" водят спор за величие! На футболния терен двата италиански тима са в една от най-ожесточените воини. Така е от повече от 100 години. 

От 1909 г. насам, когато за първи път се провежда дербито, до днес мачовете са 238. И всеки от тях се отличава с огромен заряд.

Гледайте "Интер" - "Ювентус" пряко по RING от 21:45 ч. днес (2 февруари) в сблъсък от полуфиналите за Купата на Италия.

Една от най-напрегнатите ситуации в мач между двата големи съперника се случва през 1961 г. Тогава срещага не носи звучния прякор "Дерби д'Италия". Виновник за него е журналистът Джани Брера, който за първи път го употребява през 1967 г. 

И преди това обаче двата тима правят страхотни мачове, наситени с емоции. През 1961 г. "Ювентус" е лидер в класирането, а "Интер" е основен преследвач. През април двата отбора се изправят един срещу друг в Торино. Желаещите да гледат срещата са хиляди. Толкова много, че стадионът не ги побира!

Феновете обаче успяват да нахлуят. Около терена всеки търси място да седне. Привърженици има не само на трибуните, а и на пистата, и по резервните скамейки. С 5000 повече от позволеното са феновете на стадиона!

За това съдията взима решение да присъди служебна победа на "Интер", която тогава е 2:0.

От "Ювентус" протестират! Местната федерация започва разглеждане на случая, което отнема време. А решението е взето ден преди края на сезона. И то изненадва всички!

Мачът трябва да се преиграе! Служебната победа не е зачетена!

В знак на протест ръководството на "Интер" взима решение на терена да излязат юношите. От "Юве" пък настъпват с големите си звезди. Резултатът е катастрофален за "нероадзурите" - загуба с 1:9, която и до днес държи рекорда за мач с най-много голове в дербито.

От "Интер" държат винаги да се споменава фактът, че тогава шеф на Италианската футболна централа е Умберто Аниели, който е президент на "Ювентус" и баща на сегашния първи в клуба Андреа Аниели.

Днес, 238 официални мача по-късно, "бианконерите" водят със 108 победи в своя актив, докато "Интер" има само 72. Равенствата са 58.

Как ще протече Дерби д'Италия тази вечер? Гледайте "Интер" - "Ювентус" пряко по RING от 21:45 ч.!