на живо

200 см над земята

Един ненадминат световен рекорд и много "летящи" българки в сектора за скок височина

Lap.bg

„От малка мечтая да скачам над 2 метра” – това каза преди известно време олимпийската вицешампионка от Игрите в Рио – Мирела Демирева.

Мечта, която се сбъдна само преди няколко месеца в Стокхолм. 

"Това е един мечтан момент, който съм си представяла толкова много пъти!", каза тогава лекоатлетката.

Чувството да скачаш на 2 метра е друго.

Летиш.

Снощи (10 август) Мирела отново летя. В един инфарктен финал на европейското първенство, българката бе смела. Демирева завоюва сребърно отличие в сектора за скок на височина, изравнявайки върховото си постижение от 200 см. Тя преодоля майсторската граница от третия си опит. Направи и три опита на 204 см, за жалост неуспешни. Но само засега!

Мирела Демирева говори за тези 2 метра още от малка. Този сезон стана шестата българка, която скача над майсторската граница от 200 см. Така скокът на височина се превръща в една от най-българските дисциплини. Името на страната ни стои написано със златни букви в историята на световната лека атлетика заради един непосилен рекорд и шест смели жени!

Снимка: Lap.bg

Стефка Костадинова -  "209 см над земята"

Недостижима.

На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова поставя световен рекорд от 209 см в скока на височина на световното първенство в Рим. До ден днешен той остава непосилен за другите. Костадинова е олимпийска шампионка от Атланта през 1996 г. и многократна носителка на европейски и световни титли.

Рекордьорка притежава 10 от 15 най-добри резултати във вечната ранглиста на скока на височина. Преодолява гросмайсторската норма от 2 метра 197 пъти в 130 състезания. Абсолютно всички поправки на световния рекорд на българката са от втори опит. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Но освен голямата шампионка, която сътвори ненадминатия световния рекорд в скока на височина, България може да се похвали и с още състезателки, които са причината за нашата страна да се говори с уважение в сектора.

Йорданка Благоева - "Първата рекордьорка"

XX летни олимпийски игри. Място е Мюнхен, а датата – 24 септември 1972 г. В сектора скок на височина остават само две състезателки, на които им предстоят шампионски опити – представителката на домакините Улрике Майфарт и българката Йорданка Благоева. Йорданка Благоева срещу Майфарт и препълненият стадион в спор за най-жадуваната титла – олимпийската. И двете са направили по два неуспешни опита на 190 см, българката първа успява да преодолее тази височина и триумфира за... 17 секунди. Точно след толкова пада летвата и опитът ѝ не е зачетен.

Това обаче амбицира Благоева и 20 дни по-късно тя е на върха на света - рекордьорка след преодолени 194 см!

Людмила Андонова – „Невъзможното чудо”

Годината е 1984. На 20 юли на стадион „Фридрих Лудвиг Ян”  в Берлин Людмила Андонова сътворява невъзможното чудо. Започвайки от 1.80 см, Людмила се спира, когато постига рекордния резултат от раз 206 см по първоначални данни! След повторно измерване на височината се оказва, че летвата е била поставена сантиметър по-високо - 207 см! Андонова, която е и първата българка, преодоляла 200 см, прави три фаула на 210 см. Треньорът ѝ смята, че журналистите са попречили на Людмила – да направи успешен опит! Най-големият ѝ успех я нарежда на четвърто място във вечната ранглиста на тази дисциплина.

Снимка: Lap.bg

Емилия Петканова – Драгиева – „Да надскочиш себе си”

Българката се състезава във времето, когато в света властват Людмила Андонова, а след нея Стефка Костадинова. Нейното име обаче е записано в историята на световната атлетика през 1987 г. Българката става спортистката, която скочи най-много над собствения си ръст, с което е записана в "Книгата на Гинес". Високата едва 168 см спортистка скача „голямата класика” в скока на височина – 200 см. Разлика от цели 32 см!  Да не пропуснем обаче да уточним, че с тези 200 см Драгиева става 3-та на едно от най-силните световни първенства в зала – в Индианаполис през същата година, където шампионка е Стефка Костадинова.

Снимка: Lap.bg

Светлана Исаева – „В сянката на Костадинова”

Състезаваща се във времената, когато Стефка Костадинова блести все повече, Исаева все пак успява да се нареди сред гросмайсторите. Въпреки че през годините остава в леката сянка на сегашния президент на Българския олимпийски комитет, на 8 август 1987 г. тя постига желаната цел – скок над 200 сантиметра. Споделя, че в активната си състезателна кариера е преодолявала 210 см, но... само на тренировка. Така и не успява да достигне до тази височина на състезание.

Снимка: Lap.bg

Венелина Венева – „Неуморимата скачачка”

На 44 години, тя все още продължава да се състезава и да изумява. Полетяла 204 см над летвата през 2001 година, влиза сред 5-те българки скочили над 200 сантиметра. Когато е само на 15 години, през 1990 г., постига 193 см. Това все още е рекорд за тази възраст. Венева е и световна рекордьорка в скока на височина за атлетка над 40-годишна възраст, преодолявайки 190 см.

След сребърното отличие на Мирела Демирева от европейското първенство в Берлин, няма как да скрием, че очакванията към нея стават все по-големи. Но всичко е въпрос на време. Само това ѝ пречеше да полети 200 см над земята! А от там подобряването на един 30-годишен рекорд изглежда все по-близо...