на живо

21 години: Какво се промени между двете неуспешни есени на "Барса" в Европа?

Каталунците не успяха да се класират за елиминациите в Шампионската лига, както направиха и пред 2000 г.

Reuters

Футболният "Барселона" преживя един от най-тежките моменти в историята си вчера (8 декември). Тимът загуби от "Байерн" Мюнхен с 0:3 в последния си мач от груповата фаза на Шампионската лига и няма да играе в елиминациите на най-силния европейски клубен турнир през 2022 г. 

За първи път от 21 години "Барса" не успява да прескочи своята група, тоест - да се класира на първо или второ място. 

За последно това се случи през сезон 2000/2001. Тогава в конкуренция с "Милан", "Лийдс" и "Бешикташ" каталунците останаха трети с 2 победи, 2 равенства и 2 загуби. 

Снимка: Reuters

Тогава капитан на тима беше Хосеп Гуардиола, а до него играеха настоящият треньор Шави Ернандес, Ривалдо, Карлес Пуйол, Филип Коку и Патрк Клуйверт. 

За да придобиете представа колко много време е това, трябва да споменем, че децата, родени при последното такова отпадане на "Барса" от Шампионската лига, вече трябва да са завършили средното си образование и евентуално да са втори курс в университета. 

Снимка: Reuters

Освен това футболът се промени дотолкова, че едва ли преди 21 години можехме да си представим, че голът ще бъде индикиран на... часовника на рефера. А специална бригада в отделна стаичка ще разглежда спорните ситуации. 

Също така тогава нямаше познатите днес социални мрежи - "Фейсбук" (основан през 2004 г.), "Туитър" (основан през 2006 г.), "Инстаграм" (основан през 2010 г.), "Тик Ток" (основан през 2016 г.).

Населението на света все още не беше 7 млн. души, а 3 държави не съществуваха - Южен Судан, Косово и Източен Тимор. 

При последното отпадане на "Барса" от Шампионската лига, звучаха първите песни на Лейди Гага и Риана, както и хитовете на Еминем и 50 сент. 

В кината най-много зрители имаше на "Мисията невъзможна 2", "Гладиатор" и "Х-Мен".

Трябва да отбележим, че двама от основните футболисти на "Барса" в момента - Педри и Ансу Фати, не са били родени. Сержиньо Дест пък е бил само на 1 месец.

Снимка: Reuters

От тогава "Барселона" смени 16 мениджъри, спечели 10 титли на страната и 7 Купи на краля. В Шампионската лига триумфира 4 пъти - 2006, 2009, 2011 и 2015 г. 

Всъщност каталунците не са играли в Лига Европа от сезон 2003/2004. Тогава тимът не се класира за участие в най-силния европейски клубен турнир и игра в другата надпревара, където стигна до осминафинал.

Снимка: Reuters

Тагове:

барселона