на живо

25 факта за Икер Касияс, които може би не знаете

Getty Images/Guliver Photos

След като прекара 25 години на „Сантиаго Бернабеу”, защитавайки емблемата на Реал Мадрид, Икер Касияс напусна клуба вчера. Интересен бе и начинът, по който се случи това. Без традиционния бенефис, който обикновено се превръща във футболен празник, без фойерверки и без фенове. На пресконференция, сам. Без представител на клуба и без президента Флорентино Перес (по желание на вратаря). Икер влезе в залата, изчете пред журналистите предварително подготвената си реч за 9 минути, разплака се и си тръгна. Така напусна клуба си една легенда, след 25 години вярна служба.

Благодарение на големия медиен отзвук, обаче, президентът Перес бе принуден все пак да организира нещо. Макар и впоследствие, Икер бе изпратен от феновете, на "Бернабеу", а ръководството на "белият балет" може и да организира прощален мач за него.

Следващото приключение на испанския вратар ще е в Португалия, където той ще играе за тима на Порто.

След 25-те прекарани години в "кралския клуб", ето и 25 интересни факта от живота на Касияс, по-голямата част от които може би са неизвестни за повечето от вас:

1. Касияс е играчът с най-много мачове за испанския национален отбор – 161 на брой.

2. Той е и най-малдия футболист записал игрови минути за Испания, едва на 19 години.

3. Икер не допуска гол в нито един от мачовете на Евро 2012, когато испанците защитиха титлата си.

4. Касияс е едва третия капитан в историята, след Франц Бекенбауер и Дидие Дешан, вдигнал Световната титла, купата от „Шампионска лига” и тази от Европейското първенство.

Снимка: Getty Images

5. Заради представянето му по време на световните финали през 2010 година, името Икер е сред най-популярните имена за новородени.

6. Той е единственият капитан на национално ниво спечелил две Европейски и едно Световно първенство.

7. Касияс подобри рекорда за най-много „чисти мрежи” (52) в „Шампионска лига” в тазгодишния четвъртфинал срещу Атлетико Мадрид.

Снимка: Getty Images

8. Той остава най-младия вратар пазил във финал на  „Шампионска лига” – на 19 години и 4 дни.

Снимка: Getty Images

9. Икер обяви, че според него Карло Анчелоти е по-добър треньор от Жозе Моуриньо.

10. Приятелката на Касияс Сара Карбонеро, която е спортен журналист, трябваше да вземе интервю от него след спечелената Световна купа през 2010 година.

11. Тя бе обявена за най- секси репортерката в света от американската версия на FHM.

12. Въпреки че често е критикуван от Карбонеро, съотборникът на Икер в Реал Кристиано Роналдо твърди, че с двойката са в много добри отношения.

13. Касияс е на второ място по мачове за Реал Мадрид със 725 двубоя, изпреварен е само от Раул, който има 741 срещи за „кралския клуб”.

14. Икер е спечелил 19 трофея с Реал.

15. Касияс стана втория футболист изиграл 150 мача в „Шампионска лига” през 2015година. Другият е полузащитникът на Барселона Шави.

16. Като дете, Касияс забравя да пусне фиша с футболните прогнози за седмицата на баща си. Точно този път, обаче, всички 14 мача са прогнозирани вярно. Печалбата е 1,4 милиона евро.

17. Касияс е оценяван на 35 милиона паунда в момента.

18. Икер застрахова ръцете си за 5 милиона паунда и после обяви, че ако си контузи коляно ще се престори, че го боли ръката.

19. Той постави рекорд в испанската „Примера дивисион” за най-много минути без допуснат гол(952 мин).

20. Любимият му цвят е зеленият.

21. Икер обяви, че не смята себе си за „Галактико”.

22. Считан за герой в Мадрид, Касияс веднъж подари фланелката си за привърженик ударен в лице от топка.

23. Той стартира фондацията „Икер Касияс”, която помага на деца в неравностойно положение да развият потенциала си.

24. Касияс твърди, че си спомня 98% от всички мачове, в които е участвал. Доста впечатляващо постижение при неговите общо над 800 двубоя.

25. Рожденият му ден (20 май) съвпада с този на Шер, Бъста Раймс и Петър Чех.