на живо

28 години от най-тъжния ден за "Ливърпул"

Това е първата годишнина след получената справедливост за смъртта на 96-те жертви на трагедията на "Хилзбъро"

Това е първата годишнина от трагедията на "Хилзбъро", на която близките и роднините на загиналите 96 привърженици на "Ливърпул" могат бъдат малко по-спокойни, защото справедливостта възтържествува. 

На 26 април 2016 г. след двугодишен процес съдебно жури отсъди, че феновете на "червените" са били убити по непредпазливост. Съдебните заседатели решиха, че цялата вина е на официалните лица и полицията, които не само че причиняват трагедията, но и впоследствие не реагират адекватно.

Снимка: Getty Images

По молба на семействата на загиналите тази година мемориалните служби в памет на жертвите няма да бъдат на "Анфийлд", а в Англиканската катедрала в Ливърпул.

Церемонията ще бъде кратка, и ще включва минута мълчание в 15:06 часа - точно когато бе прекъснат мачът преди 28 години.

15 април 1989 г. завинаги ще остане най-тъжния ден в историята на футболния "Ливърпул".

На тази дата в 15:00 ч. на стадион "Хилзбъро" в Шефилд, Англия започва футболната среща между ФК "Ливърпул" и "Нотингам Форест". По онова време стотици фенове все още са пред вратите на стадиона.

Полицията решава да отвори изход "С". Когато това става, огромна тълпа нахлува в стадиона и се насочва към централно разположените сектори 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях никой друг не забелязва какво се случва. Между отделните сектори е имало здрави стоманени прегради за предпазване от хулигански прояви.

Снимка: EPA

В 15:06 съдията спира мача, след като хората панически започват да прескачат оградите и да нахлуват на игрището. Единственият изход е към игрището. Малка част от оградата рухва и през пролуката се излива поток от задъхващи се хора, ранени и мъртви, докато други продължават да прескачат оградите.

Полицията и "Бърза помощ" не смогват да помогнат на ранените. Въпреки това голяма част от полицията прави кордон, като блокира 3/4 от игрището, за да не могат феновете на "Ливърпул" да достигнат тези на "Нотингам".

Фенове на "Нотингам", опитали се да излязат на тревата, за да окажат помощ, са спрени от органите на реда.