на живо

30 000 зрители дневно на Откритото първенство на Австралия

Бройката ще бъде намалена за последните мачове

Reuters

До 30 000 души ще бъдат допускани на трибуните по време на мачовете от първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия. Тенис турнирът ще се проведе от 8 до 21 февруари и при строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

30 000 е максималната бройка зрители, които ще бъдат допускани в комплекс "Мелбърн парк", където се намират кортовете. От фазата на четвъртфиналите до мачовете ще се допускат по 25 000 души на ден.

Снимка: https://www.instagram.com

"През всичките 14 дни ще посрещнем до 390 000 души в "Мелбърн Парк". Това е около 50% от средния брой зрители през последните години. Няма да е същото... Но все пак това ще е първото важно международно спортно събитие, което се организира от няколко месеца насам", заяви министърът на спорта в Австралия Мартин Пакула. 

За да гарантират, че заразата няма да се разпространи по време на турнира, организаторите решиха да поставят под карантина всички тенисисти, треньори и придружители, които ще вземат участие в основните схеми на Откритото първенство на Австралия. Част от играчите имаха пълна забрана да напускат хотелските си стаи, тъй като бяха регистрирани два нови случая на заразени в специалните самолети за пристигащите. Други, като Григор Димитров, имаха право да тренират на кортовете, но само с определени съперници и по строго определена програма. 

Българската представителка при дамите - Цветана Пиронкова, се похвали преди ден, че вече може да излиза от своята стая и да тренира. 

Снимка: Reuters

Австралия регистрира близо 29 000 заразени до момента, като от октомври насам бройката не се е увеличила значително. Именно това води до разхлабване на мерките в страната.