на живо

30 месеца чакане и Григор Димитров отново с титла

За последно българинът завоюва трофей в Лондон през 2014 г.

Getty Images

Григор Димитров триумфира в турнира на твърди кортове в Бризбейн, Австралия и добави своя първи трофей за 2017 г. Най-добрият български тенисист успя да детронира цели трима състезатели от топ 10 на световната ранглиста (Кей Нишикори, Доминик Тийм, Милош Раонич) при похода си към финала, където се наложи за първи път над петия в света Кей Нишикори с 6:2, 2:6, 6:3.

Това е пета титла за хасковлията и десети финал от старта на професионалната му кариера. За последно Гришо завоюва трофей в Лондон през 2014 г., когато надигра Фелисиано Лопес с 6:7, 7;6, 7:6.

Димитров допусна четири поредни загуби във финали като само три са от изминалата 2016 г. (Сидни, Истанбул и Пекин), която се оказа много тежка за българската ракета. 

Снимка: Getty Images

Финалът в австралийския град е втори за Григор. Той отстрани последователно Милош Раонич, Юрген Мелцер, Маркос Багдатис, но след това отстъпи на Анди Мъри с 6:7, 4:6 през 2013 г.. За разлика от миналата година, когато игра в Сидни сега българинът ще има седмица почивка, за да съсредоточи усилията си за Откритото първенство в Австралия, което започва на 16 януари.

Тогава той достигна третия кръг в Мелбърн, където бе детрониран от Роджър Федерер. Най-доброто представяне на българина на "Аустрелиън Оупън" е четвърт финал през 2014 г., когато загуби много оспорван двубой срещу Рафаел Надал.

Снимка: Getty Images

След победата Димитров добавя 160 точки в актива си, подобрявайки постижението си от миналата година, когато достигна четвъртфинал. От утре (9 януари) той се изкачва на 15-ото място в световната ранглиста, изпреварвайки идола си Роджър Федерер. Гришо не е бил толкова напред от началото на юли 2015 г. Тогава заемаше 16-ото място в класацията на най-добрите тенисисти.

Българинът спечели и наградния фонд от турнира, който е в размер на 78 хил. долара.