на живо

30-те месеца на Зизу: По един трофей на всеки 16 мача и 70% победи

Френската легенда сътвори чудеса на "Сантяго Бернабеу" само за 30 месеца

Зинедин Зидан шокира футболния свят с решението си да напусне "Реал" Мадрид само 5 дни след триумфа в Киев. Французинът се превърна в едва третия треньор с три купи от Шампионската лига и в единствения, който ги е спечелил в последователни издания на турнира.

И това е само поредното от изумителните му постижения по време на 30-месечния му престой на "Сантяго Бернабеу". Сравнително краткият период бе достатъчен на Зидан за 9 трофея - по един на всеки 16,5 мача.

Зизу пое поста през януари 2016 г. след уволнението на Рафаел Бенитес и незабавно съживи отбора, като го изведе до първия триумф в Шампионската лига под негово ръководство.

В първия си пълен сезон 45-годишният специалист добави още един успех в Шампионска лига, титлата в Испания, Суперкупата на Европа и световното клубно първенство. През изминалата кампания колекцията набъбна със Суперкупа на Европа, световното клубно и, разбира се, Шампионската лига.

Легендата на "Реал" се утвърди като един от най-успешните треньори в клубната история и по отношение на победния си коефициент - 69,8% от всички двубои. Пред Зидан в тази класация с наставници, записали поне 100 мача, са Карло Анчелоти (74,8%) и Жозе Моуриньо (71,9%).