на живо

Най-тъжният ден за "Ливърпул"

32 години от трагедията на "Хилзбъро"

Всяка година 15 април е най-тъжният ден за "Ливърпул". На тази дата през 1989 г. се случва една от най-големите футболни трагедии - 96 фена на мърсисайдци загиват нелепо по време на полуфинала за ФА Къп между "Ливърпул" и "Нотингам Форест". Общият брой на ранените е 700. Всички жертви са фенове на "Ливърпул".

Срещата започва в 15:00 ч., а по това време пред вратите на стадиона все още има стотици фенове. Полицията решава да отвори вход C, през който огромна тълпа нахлува на стадиона и се насочва към секторите 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях, никой друг не вижда какво се случва. Между отделните сектори има масивни огради от стомана за предпазване от хулигански прояви.

В 15:06 ч. съдията спира мача, след като десетки души панически успяват да прескочат огражденията и нахлуват към терена. Единственият изход е към игрището. Малка част от оградата рухва и през пролуката се излива поток от задъхващи се хора – ранени или мъртви, докато други продължават да се борят за живота си и да опитват да прескочат.

Полицията и "Бърза помощ" не смогват да помогнат на всички ранени. Униформените правят кордон, който пречи феновете на "Ливърпул" да достигнат до тези на "Нотингам" с цел да се предотвратят сблъсъци. По ирония на съдбата, десетки привърженици на "Форест" просто се втурват към терена, за да се опитат да окажат първа помощ на нуждаещите се.

От една от най-големите трагедии във футбола вече изминаха 32 години. На всеки 15 април се прави панихида в памет на загиналите. 96 седалки остават празни на "Анфийлд", на тях има единствено клубен шал. В централния кръг на тревата се изобразява цифрата 96.

Точно в 15 ч. и 6 минути се четат имената на всички жертви. Тишината на "Анфийлд" се нарушава само от ехото след произнасянето на всяко едно име. Камбаните на всички църкви в Мърсисайд се удрят 96 пъти.

Имената се четат по азбучен ред - от Джон Андерсън до Греъм Джон Райт.

Снимка: Getty Images

Но и през тази, точно както през миналата година, паметта на загиналите ще бъде почетена по различен начин заради пандемията от COVID-19.

Камбаните на кметството на Ливърпул ще бият точно 96 пъти. Няма да има обществени мероприятия, като властите призовават хората да не се струпват на едно място, защото мерките срещу пандемията все още са в сила.

Знамената ще бъдат свалени наполовина. Сгради в Ливърпул ще бъдат осветени в червено в знак на почит към паметта на 96-те деца, жени и мъже, които никога повече не се върнаха у дома.

Футболисти и служители на футболния клуб ще запазят минута мълчание и ще положат венци с цветя пред Мемориала на "Анфийлд" с имената на всички трагично загинали при нелепия инцидент.