на живо

35 ранени след сблъсъците между руски и английски фенове (ГАЛЕРИЯ)

Привържениците на "Сборная" нападнаха сектора с англичани секунди след последния съдийски сигнал

35 футболни запалянковци са потърсили медицинска помощ след сблъсъците между фенове на Англия и Русия. Повечето от тях са с леки наранявания, а само четирима са пострадали по-тежко. Един от тях е в критично състояние.

Секунди след последния съдийски сигнал на срещата между двата тима от Европейското първенство по футбол, която завърши 1:1, руските фенове атакуваха сектора с английски запалянковци.

Провокацията не беше първа между двете групи запалянковци. От дни те водят импровизирана война по улиците на френския град Марсилия.

"Щом изравниха, руснаците ни нападнаха. Буферната зона между нас и тях не беше добре подсигурена и не беше трудно да се доберат до нашия сектор", разказва английски фен пред "Би Би Си".

Друг добавя, че по време на срещата от руския сектор са изстреляли ракета, който е попаднала при англичаните, а след това се е чул и оглушителен гръм. Действията на руснаците изглеждат заплашително и на фона на засилените мерки за сигурност на стадионите във Франция, които имат за цел да предотвратят терористични атаки.

Снимка: Getty Images

Руският министър на спорта и президент на Руският футболен съюз Виталиий Мутко също коментира ситуацията: "Сериозни сблъсъци нямаше, но такива мачове трябва да се организират нормално, трябва да се отведат феновете на съответните сектори на стадиона. Имаше бомбички и фойерверки, което е лошо, разбира се. Ние сме цивилизована страна. Беше преувеличено, в действителност всичко е наред. Когато приключи срещата англичаните бяха разстроени, но всички бързо си тръгнаха". Той изгледа срещата между Русия и Англия от ложата на "Стад Велодром" .

Сблъсъците между английски и руски фенове предшестваха и сбиване между привърженици на Полша и Северна Ирландия в Ница.