на живо

36 дни след конгреса на БФС: Протокол, пълен с несъответствия (ВИДЕО)

Твърдението е на екипа на Димитър Бербатов

36 дни след конгреса на БФС: Протокол, пълен с несъответствия (ВИДЕО)

36 дни след извънредния конгрес на БФС: Протокол, пълен с несъответствия. Така от екипа на кандидат-президента за футболния съюз Димитър Бербатов определиха съдържанието на документа.

По-рано през деня протоколът от конгреса излезе публично в Агенцията по вписванията.

Борислав Михайлов спечели пети мандат като президент на централата, но претендентът за поста Бербатов обжалва резултатите заради неспазване на устава. Причината – Михайлов спечели 241 гласа на конгреса от 480-те гласували. Регистрираните присъстващи делегати на събранието обаче бяха 483, което е уточнено в протокола.

Снимка: Флорина Иванова

"Докладът на комисията е приет. Кворумът е приет. И за протокола, и за медията да кажа, че 242 делегатски гласа са делегатите, които представляват повече от 50% и са необходими за вземане на решения след направената проверка", гласи аудиозапис на Камен Костадинов, който по време на конгреса преди процедурата по гласуване говори за регламента й.

В устава на БФС е записано, че за победа на първи тур са необходими 50%+1 от присъстващите. От конгреса до сега - Бербатов и щабът му на няколко пъти се усъмниха, че протоколът не е публично достояние, тъй като се правят опити за фалшификация.

Снимка: Lap.bg

"В момента нашите адвокати работят по протокола, като се оказа точно това, което имахме като опасения, че протоколът няма да отразява точно онова, което се случи в залата. Несъответствията са много, особено около процедурата за гласуване за президент, там са много стъкмистики и там се опитват да изправят пороците, които допуснаха.", каза пред bTV членът на екипа на Димитър Бербатов - Петър Величков.

В протокола е отбелязано, че броят на присъстващите и участвалите в гласуването делегати е 480 (съгласно броя на положените подписи в избирателните списъци). Според документа - чл. 44, ал. 3 от Устава на БФС дава основание да бъде обявено, че необходимият брой гласове за избор на президент при присъстващи към момента на гласуването 480 делегати е 241 гласа за един кандидат.

Снимка: Lap.bg

"Където и да пипнеш, където и да хванеш – всичко е нагласявано, така че да се опитат да изправят тези пороци, които са допуснали, за да може да вървят делата, да се отлага, да се обжалва. Целта им на тях беше точно тази – да вкарат БФС в дела, което да им гарантира 2-3 години безметежно да безчинстват, да изкара един служебен мандат Михайлов, това е целта на тези хора", категоричен е Величков.

Футболни клубове са започнали събиране на нова подписка, с която да направят редовния конгрес на БФС на 18 март 2022 г. изборен.