на живо

43 години по-късно: "Реал" преследва трета поредна победа срещу "Барса"

Време е за Ел Класико

Getty Images

"Реал" Мадрид срещу "Барселона". Епизод №246 от Ел Класико. Един от най-очакваните мачове в света и този път ще е с огромен заряд, защото може да се окаже решаващ в преследването на "Атлетико" Мадрид за титлата в Испания.

Каталунците и мадридистите изостават съответно на 1 и 3 точки от отбора на Диего Симеоне, а този суперсблъсък до голяма степен ще ни даде отговор на въпроса как ще изглежда класирането в челото в Ла Лига.

Снимка: Getty Images

"Реал" се е устремил към трети пореден успех в Ел Класико за пръв път от далечната 1978 година. По онова време в двата отбора играят футболисти като Йохан Кройф и Йохан Неескенс ("Барселона"), както и Сантияна и Улрих Щилике ("Реал" Мадрид). Оттогава "лос меренгес" така и не успяват да победят големия си съперник три пъти поред.

Между 2001 и 2003 година "Реал" остава непобеден в 8 поредни мача срещу "Барселона" (3 победи и 5 равенства), но не успява да стигне до три последователни победи. По онова време настоящият треньор на отбора Зинедин Зидан също е част от Кралския клуб, но все още като футболист.

Снимка: Getty Images

Най-дългата победна серия за "Реал" Мадрид датира от периода 1962 – 1965 година, когато с Алфредо ди Стефано на терена отборът регистрира 6 поредни победи. Серията на "Барселона" от най-много поредни победи е от доста по-скоро – от края на 2008 г. до края на 2010 г., когато под ръководството на Пеп Гуардиола каталунците надиграват "Реал" в 5 мача подред.

"Барселона" ще търси изравняване на общия баланс в Ел Класико, който към момента е 97 победи за "Реал", 96 за "Барселона" и 52 равенства във всички турнири. "Лос кулес" имат положителен баланс в Ел Класико, когато ръководната власт на двата отбора е била в ръцете на настоящите президенти Жоан Лапорта и Флорентино Перес. В миналото, под тяхно ръководство големите врагове са се срещали 7 пъти, като каталунците имат 5 победи, докато "белите" 2.

Мачът тази вечер за пръв път ще се играе на помощния стадион "Алфредо ди Стефано" и ще предложи още едно интересно противопоставяне. Капитаните на двата тима Серхио Рамос и Лионел Меси трябваше да спорят за първата позиция във вечната класация за футболист с най-много участия в Ел Класико. До момента Меси има 44 мача – с един по-малко от лидера Рамос, който обаче ще пропусне двубоя заради контузия и така аржентинецът ще се изравни с испанския защитник по този показател.

Снимка: БГНЕС

Меси ще има шанс да отбележи на 70-и различен стадион с фланелката на "Барселона". До момента той е играл на 89 различни съоръжения и се е разписвал на 69 от тях. Меси обаче се намира в много дълга голова суша срещу "Реал" Мадрид. Той не е вкарвал в Ел Класико от почти 3 години – от май 2018 г. в мач за първенството.

Или с други думи - Лионел Меси няма гол или дори асистенция, откакто големият му съперник Кристиано Роналдо напусна в посока "Ювентус".