на живо

433 минути без гол

Ще свърши ли сушата на Роналдо срещу „Наполи”?

433 минути без гол. За 15 години в Шампионската лига (дебютира в 3 квалификационен кръг с екипа на Спортинг на 14 август 2002 г. – б.а.), Кристиано Роналдо никога не е имал подобна суша.

Ще се отпуши ли Роналдо? Това е енигмата преди първия мач от 1/8-финалите между „Реал” и „Наполи”. Последният път, когато португалецът видя топката да влиза в мрежата след свое изпълнение в Турнира на богатите бе преди почти 5 месеца. На 27 септември той се разписа при гостуването на „Дортмунд” (2:2). От тогава „Белия балет” изигра четири двубоя в Европа, спечели два, още два пъти завърши наравно. Роналдо участва във всички, но късметът не бе на негова страна.

Надига ли се тревога в „Реал” заради дупката, в която се намира 4-кратния носител на „Златната топка”? Едва ли. Когато говорим за Роналдо цифрите винаги са на страната му. Все пак говорим за човека, срещу чието име стоят 95 гола (делят го 5 гола от това да стане първият, минал кота 100 в ШЛ – б.а.) в Шампионската лига – повече от всеки друг в историята.

Освен това, никой друг не „хапе” по-смъртоносно от него, щом в Европа удари часът на истината – 44 попадения в директните елиминации – няма друг с подобно постижение досега в турнира. Роналдо обича тежките битки, а те започват от 1/8-финалите, в които са запазената му територия. До момента в тази фаза на надпреварата той е вкарвал цели 15 пъти.

Капитанът на Португалия не е пропускал да реализира на 1/8-финал в Шампионската лига през последните пет сезона. На същия етап през миналия сезон Кристиано наниза по един гол в двата мача срещу „Рома” при общия успех с 4:0. В ¼-финалите бързоногото крило постави нови две попадения на сметката си срещу „Волфсбург” при победата с 3:0 на „Сантяго Бернабеу”. След това пропусна да се разпише срещу „Манчестър Сити” на ½-финала и срещу „Атлетико” Мадрид във финала, но не трепна при решителната дузпа и донесе бленуваната 11-та еврокорона на „Реал”.

Поглед към статистиката му от 1/8-финалите в Шампионската лига показва, че първите му попадения за „Лос Бланкос” в тази фаза датират от сезон 2011/2012. Тогава бележи три пъти срещу ЦСКА Москва в Мадрид. Сезон по-късно се изправя срещу бившият си клуб „Манчестър Юнайтед”. Вкарва по един и в двата мача, а „кралете” отстраняват „червените дяволи” с общ резултат 3:2. През 2013/2014 и 2014/2015 Роналдо отбелязва 7 пъти срещу един и същ съперник – „Шалке 04”.

Снимка: Getty Images
На 4 пъти през първия сезон и на три пъти през втория. Преди мача с „Наполи” Кристиано се намира в серия от три поредни двубоя, в които бележи – „Селта”, „Реал” Сосиедад ( от дузпа – б.а.) и „Осасуна” в Примера дивисион. Показател, който звучи обнадеждаващо що се касае до физическата му форма. За характер и психика е неудобно да отваряме тема. Все пак говорим за Роналдо – момчето, доказало, че единствената преграда, която има пред себе си, е самият той...за себе си.