на живо

47-ма детска градина от Джокович за сръбските деца

С помощта на своята фондация тенисистът финансира строителството на учебни заведения в малките градове на страната

47 вече са детските градини и предучилищните занимални, построени или реконструирани с помощта на фондацията на лидера в световната ранглиста по тенис - Новак Джокович, на територията на Сърбия. 

Последното такова заведение беше открито преди дни в село Стопаня. Сградата е преминала през пълна реконструкция, благодарение на фондацията, и вече ще могат да я посещават 75 деца. Оборудвана е с всичко нужно за малчуганите, които се подготвят да започнат основното си образование. 

Организацията, носеща името на тенисиста, е вложила в ремонта близо 12 млн. динара (близо 200 000 лв.). По-голяма част от тях са използвани за укрепване и облагородяване на сградата, а около 2 млн. динара (40 000 лв.) струват новите маси, дъски, столове и всичко необходимо за учебния процес и игрите. 

"Предучилищна занималня "Бисер" има дълга история, а сега ще получи нов блясък и всичко най-необходимо, в размери, удобни за ръста и развитието на децата. Ние, от фондацията, се погрижихме да посрещнем потребностите на малчуганите и да им предложим мебели, оборудване и играчки, които да са им интересни. Хората от Стопня са страхотни и се радваме, че ще успеем да направим ежедневието им по-хубаво", каза съпругата на Новак - Йелена Джокович, при официалното откриване.

Фондацията на тенисиста финансира редица подобни инициативи. Усилията са насочени главно към малките села и градове, в които младите не се задържат заради липсата на модерни учебни заведения за децата си. 

Благодарение на Джокович в момента модерни 47 детски градини в Сърбия посещават повече от 47 000 деца. В тях работят 2300 възпитатели и учители.