на живо

6 години по-късно: "Атлетик" отново е супершампион на Испания, Меси изгонен

Баските със страхотен обрат в Севиля

6 години по-късно: "Атлетик" отново е супершампион на Испания, Меси изгонен

6 години след последния си триумф със Суперкупата на Испания, "Атлетик" Билбао отново спечели трофея! На финала, точно както и през 2015 г., баските победиха "Барселона". Тимът на Марселино Гарсия Торал се наложи с 3:2 след продължения, осъществявайки страхотен обрат в Севиля.

Разочарованието за "Барселона" тази вечер бе допълнено от изгонването на капитана на тима Лионел Меси в самия край на двубоя заради удар без топка. За аржентинеца това е първи червен картон като играч на "блаугранас" и трети в кариерата му.

На "Ла Кортуха" "Барселона" поведе в 40' с попадение на Антоан Гризман, но "Атлетик" отвърна на удара две минути по-късно чрез Оскар Де Маркос. Впоследствие - в 57', гол на Раул Гарсия за баските бе отменен заради засада с помощта на системата за видеоповторения (VAR).

В 77' Гризман отново изведе "Барселона" напред и каталунците вече предвкусваха успеха, но в 90' влезлият като резерва Асиер Виялибре изравни.

Снимка: Getty Images

Продълженията започнаха кошмарно за "Барселона" - с пълен обрат за "Атлетик" след красив гол на Иняки Уилямс.

Баските удържаха аванса си, подпомогнати и от късния директен червен картон на Меси.

Снимка: Getty Images

Така "Атлетик" спечели Суперкупата на Испания за трети път в клубната история. Тимът на "Барселона", който е рекордьор по триумфи в турнира, пропусна да стане супершампион за 14-ти път.

Тазвечершният двубой припомни на каталунските фенове поражението от същия съперник през 2015 г. Тогава финалът се проведе в два мача, а "Атлетик" спечели с общ резултат 5:1, след 4:0 на "Сан Мамес" и 1:1 на "Камп Ноу".