на живо

5 неща, които трябва да знаете за Григор Димитров

От ATP се разровиха в света на българския тенисист

Instagram

Все още чакаме добри новини от тениса и дата за завръщане, а до тогава може да се запознаем по-детайлно със света на... Григор Димитров. Асоциацията на тенис играчите (АТР) събра петте най-интересни неща за българина и ги предостави на читателите в своя сайт

Кой е Гришо? Кога беше най-добрият му сезон? Защо винаги се отличава от другите? 

Време е да разберем:

1. Най-добрият сезон на Димитров беше през 2017 г.

Половината от осемте си титли от АТР тура Григор спечели през 2017 г. Той започна годината с 14 победи в 15 мача, печелейки трофеите в Бризбейн и София и достигайки полуфинал на Откритото първенство на Австралия.

По-късно през годината, той спечели първия си трофей от сериите АТР 1000 в Синсинати. 26-годишният тогава тенисист не загуби нито сет по пътя към титлата, побеждавайки Фелисиано Лопес, Хуан Мартин дел Потро, Юичи Сугита, Джон Иснър и Ник Кирьос.

Снимка: Reuters

Направи и своя дебют във финалния турнир на АТР, където спечели най-големия трофей в кариерата си, завършвайки сезона с 49 победи и 19 загуби. Димитров завърши на първо място в групата "Пийт Сампрас" с 3 победи и без загуба, а след това се справи с Джак Сок и Давид Гофен.

2. След контузия той се завърна в перфектна форма на Откритото първенство на САЩ през 2019 г.

След като в началото на годината той трябваше да се бори с контузия в рамото, Димитров започна като номер 78 в схемата на Откритото първенство на САЩ - най-ниската позиция от 4 юни 2012 г. до тогава. Балансът му беше 12 победи и 15 загуби. 

Но той успя да преоткрие най-добрата версия на себе си в Ню Йорк и да достигне първия си четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ, побеждавайки Андреа Сепи, Камил Майхжрак и Алекс де Минор, губейки само сет. И тогава Димитров записа една от най-великите победи в кариерата си, достигайки за трети път полуфинал на турнир от Големия шлем.

Снимка: Lap.bg

Въпреки, че преди този мач той беше записал 7 загуби и нито една победа срещу Роджър Федерер, българинът успя да навакса на два пъти сет пасив срещу петкратния шампион и победи с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.

"Вярвах в процеса, продължих да работя, продължих да се опитвам да съм по-добър. Контролирах нещата, които можех,“ каза Димитров.

3. Той не иска да е скучен

Димитров не се страхува от шантави модни решения. Показа го през тази година по време на Откритото първенство на Австралия. Той направо взриви социалните мрежи със своя лилав екип на жълти точки.

Снимка: Getty Images

„Обичам да бъда различен, когато става дума за обличане, а и за много други неща. Смятам, че екипът е забавен. Не искам да съм скучен и изтъркан,“ обясни подхода си Димитров.

Неговият треньор - бившият номер 1 Андре Агаси, приветства това смело решение.

"На Андре му харесва. Беше впечатлен. Каза, че разбира защо го правя", похвали се Димитров тогава.

4. Влезе в две роли на АТР Къп

В първото издание на АТР Къп много от отборите бяха водени от треньори и бивши тенис звезди. Това не важеше за отбора на България. Като първа ракета на страната, Димитров влезе и в ролята на капитан.

От новите места за отборите, Димитров съветваше съотборниците си с помощта на Кристиан Гро. Втората ракета на България Димитър Кузманов разказа за отношенията им по време на турнира.

Снимка: Reuters

"Очевидно, че на Григор му беше трудно да следи за всички неща и същевременно да загрява и да се настройва за мач. Стана през първия ден, случи се и днес - наложи му се да излезе след първия сет. Знаех, че ще стане така, бяхме го обсъждали. Всеки път, когато водя или когато губя, той трябва да е фокусиран и да е готов да играе. Тогава Крис му помага", разказа Кузманов.

5. Подкрепи родния си град в борбата с COVID-19

По време на пандемията от коронавирус, Димитров помогна на родния си град Хасково. Бившият номер 3 в света дари респиратори на местната болница и продължава да търси начин да помогне на засегнатите от вируса. 

Снимка: Instagram

"Идвам от един много малък град и няма да забравя откъде съм тръгнал. Искам само да помогна. Играл съм за България през целия си живот. Все още имам български паспорт. Много уважавам хората там и това, че ме подкрепят през годините. Така не само се отблагодарявам на родината си, но и това ме кара да се чувствам жив", уточни Григор.