на живо

5 неща на bTV Спорт, които да направите днес (ВИДЕО)

За най-мразения човек в германския футбол, зоната "Почти" и ексцентричността на един лорд

Трудни времена са. Хората са затворени по къщите, душите на повечето са свити. И не се знае до кога. В момент като този решихме да ви поднасяме по малко светлина всеки ден. Кръстихме ги 5 неща, точно от толкова имате нужда, за да се усмихнете и да ви стане по-леко на сърцето. Някои ги знаете, други сте ги забравили, а трети искрено ще ви развеселят!

Научете:

Знаете ли кой е най-мразеният човек в германския футбол? А знаете ли, че именно компанията на този човек работи върху разработването на ваксина срещу COVID-19?

Дитмар Хоп е собственик на "Хофенхайм" и нееднократно е определян за "на-мразения човек в германския футбол". Причината - правилото 50+1.

Снимка: Reuters

През 2000 г. той започва да подпомага финансово "Хофенхайм" - малък клуб, в който играл като дете. Постепенно средствата стават повече, амбициите по-големи, а тимът започва да се изкачва все по-нагоре в дивизиите. През сезон 2008/09 "Хофе" дебютира в Бундеслигата, а с това се отприщва гневът на феновете и останалите отбори.

Причината е, че за всички професионални клубове в Германия важи правилото 50+1, т. е. 51% от акциите в клуба трябва да са притежание на феновете. Така е и в "Хофенхайм", но само на хартия. Привържениците на други отбори са убедени, че той притежава еднолично клуба. През 2016 г. Хоп получава разрешение от Германския футболен съюз да продължи да управлява и да взима решения по този начин.

Снимка: Reuters

Атаките срещу него и клуба му са не една и две, а няколко седмици преди да бъде прекратена Бундеслигата заради коронавируса, фенове на "Байерн" Мюнхен издигнаха обиден транспарант, насочен срещу Хоп, при гостуването на "Хофе". Действията им бяха подкрепени от запалянковци в цялата страна, а омразата срещу боса на "Хофе" доведе до безпрецедентно "обединение" между фенове на "Байерн", "Борусия" Дортмунд, "Унион" Берлин и т.н.

Дитмар Хоп притежава и фармацевтичната компания CureVac, която от началото на годината прави изследвания за разработването на ваксина срещу коронавируса. Доналд Тръмп е искал да купи ексклузивните права за ваксината само за САЩ, но Хоп отказал категорично с довода, че лекът ще бъде достъпен за целия свят.

Прочетете:

В началото на миналия август Григор Димитров стигна до полуфинал на US Open след феноменален успех срещу своя идол Роджър Федерер.

Снимка: Getty Images

И точно както през лятото на 1994-а, един цял народ не можa да заспи, понесен на крилете на емоцията и гордостта. Гришо все още чака първата си титла от Шлема, а колко голяма всъщност е крачката между "страхотен" и "велик" прочете отново в коментара на Цветан Баяслиев.

Забавлявайте се в интернет:

Лорд Никлас Бендтнер е различен и ексцентричен. Личността му е противоречива и докато някои футболни фенове го смятат за "относително" величие, то други оплюват афинитета му към скандали.

И на него дните под домашна изолация не му харесват... дотолкова, че започна да имитира кучето си: 

Тествайте знанията си:

Роджър Федерер, Андре Агаси, Борис Бекер, Пийт Сампрас, Рафаел Надал, Новак Джокович. Различни тенисисти с необикновени качества, вдъхновили хиляди деца през годините да изберат тенис ракетата пред всеки друг спорт.

Снимка: Reuters

Но знаете ли кой тенисист сред мъжете е рекордьор по титли от Големия шлем? Чакаме вашите отговори в днешната анкета!

Кой тенисист е рекордьор по титли от Големия шлем?

Гледайте:

За сравнително кратък период Давиде Мариани се превърна в един от любимците на феновете на "Левски". Миналата година швейцарецът премина в "Шабаб Ал Алхи" от ОАЕ, но преди това разказа живота си пред Флорина Иванова.

Гледайте още веднъж необичайната му история тук:

bTV призовава: останете си вкъщи!