на живо

50 години от Black Power Salute (ВИДЕО)

Жестът срещу расизма, превърнал се в политически скандал

Днес се навършват 50 години от един от най- големите политически скандали в олимпийската история. През 1968 г. в Мексико е заснет знаков кадър на нашето съвремие - Black Power Salute. Жестът е протест срещу расизма и дискриминацията в спорта.

16 октомври 1968 г. Американецът Томи Смит става олимпийски шампион на 200 метра. Австралиецът Питър Норман е втори, друг американец - Джон Карлос е трети.

На почетната стълбичка Смит и Карлос се качват боси, по черни чорапи - символ на бедността на цветнокожите. На химна навеждат глави с вдигнати юмруци с черни ръкавици. Протест срещу расизма. Трета ръкавица за Норман няма. Също като тях, той носи значка за защита на човешките права.

На слизане от стълбичката тримата са освиркани. Смит и Карлос получават доживотна забрана да участват на олимпийски игри и за изхвърлени от атлетиката. Норман е пожален, но в Австралия е подложен на жесток политически натиск и също спира със спорта. Тримата обаче остават приятели до последен дъх, а на погребението на Норман през 2006 г. в Мелбърн Смит и Карлос носят ковчега му.

Тагове: