на живо

50 години от най-тъжния ден за "Левски" (ВИДЕО)

На 30 юни 1971 г. Георги Аспарухов и Никола Котков загиват в катастрофа

50 години от най-тъжния ден за "Левски" (ВИДЕО)

Вече половин век 30 юни е най-тъжната дата за "Левски". На този ден през 1971 г. две от големите звезди на българския футбол - Георги Аспарухов и Никола Котков, загиват в автомобилна катастрофа край прохода "Витиня".

Двамата пътуват към Враца за юбилeен мaч пo cлучaй 50-гoдишнинaтa нa местния "Бoтeв". На прохода "Витиня" автомобилът "Алфа Ромео" на Гунди се блъска челно в резервоара на ЗИЛ със софийска регистрация. Колата се възплaмeнявa. Автомобилът и пътницитe в нeя изгарят. В колата на Аспарухов е имало и трети човек, непознат, който преди това е бил взет на стоп от играчите.

Новината за кончината им потопя в скръб цялата страна, без значение от клубната принадлежност. Пoгрeбeниeтo ce прeвръщa в дeн зa вceнaрoдeн трaур. Пo нeoфициaлни дaнни нaд 500 000 души ce cбoгувaт зaвинaги c футбoлните легенди.

Снимка: levski.bg

Но Гунди и Котков продължават да живеят. До ден днешен приказките за футболните им подвизи се разказват от бащи на синове, за да може пламъкът на величието им никога да не угасне. Те останаха във футболната и обществена памет със своя чар и елегантност. Бяха всенародни любимци, а скръбта по ранната им гибел все още не е секнала.

От 1962 до 1968 г. двамата нападатели играят заедно в националния отбор на България. С 200 мача и 125 гола Аспарухов е легенда на "Левски". По-голямата част от кариерата си Котков прекарва в "Локомотив" София, с който изиграва над 270 мача и вкарва повече от 140 гола, като става и шампион през 1963/64 г. От 1969 до 1971 г. играе заедно с Аспарухов в "Левски".

Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков не загинаха трагично в тежка катастрофа на прохода "Витиня" на 30 юни 1971 г. Те не могат да загинат, тъй като милиони ги обичат!

Снимка: levski.bg

Преди половин век те просто престанаха да съществуват физически. Днес те дори не живеят в спомените, както казва клишето. Те са отвъд разказите. За многобройните "сини" фенове са се превърнали в пример, в упование и надежда.

Точно надеждата е единственото, което продължава да крепи привържениците на намиращия се на ръба на пропастта любим "син" тим.

Дори когато в "Левски" всичко е разбито, разрушено, разпада се... мнозина просто вярват, че няма как клубът на Гунди и Котков да изчезне.