на живо

56 снимки за 56 години Христо Стоичков (ВИДЕО)

Днес Камата празнува

bTV

Легендата на българския футбол Христо Стоичков празнува днес своя 56-и рожден ден. По този повод ние от спортната редакция на bTV направихме компилация с 56 снимки с най-запомнящите се моменти от живота на Камата. 

Вижте специалното видео тук:

Единственият българин, печелил "Златната топка", е роден на 8 февруари 1966 година в Пловдив и започва кариерата си в детско-юношеската школа на местния "Марица".

В периода 1982-1984 е футболист на "Хеброс" Харманли, а едва 18-годишен подписва с ЦСКА. За "армейците" играе в продължение на шест сезона, в които записва общо 162 мача и 111 гола. Впечатлява треньора на "Барселона" Йохан Кройф и през 1990 година осъществява престижен трансфер в каталунския гранд.

На "Камп Ноу" за пет години изиграва 214 срещи и има 107 попадения за "Барса". В рамките на един сезон опитва късмета си с екипа на италианския "Парма" (30 мача, 7 гола), преди да се завърне в Каталуния и да добави нови 41 двубоя и 9 гола за "блаугранас".

За националния отбор на България играе в продължение на 13 години, в които записва 83 мача и 37 гола. Той е основен реализатор на "Златното поколение", достигнало полуфинал на световното първенство в САЩ през 1994 година. Става голмайстор на мондиала в САЩ (с 6 гола) и е включен в идеалния отбор заедно със съотборника си Красимир Балъков. Бележи още три попадения на европейското първенство в Англия две години по-късно, участник е и на световното във Франция през 1998 година.