на живо

7 години по-късно: "Байерн" се измъчи, но отново вдигна Суперкупата на Европа

Баварците победиха Севиля с 2:1 след продължения

7 години по-късно: "Байерн" се измъчи, но отново вдигна Суперкупата на Европа

"Байерн" спечели Суперкупата на Европа за втори път в своята история! Баварците победиха "Севиля" с 2:1 след продължения в спора за трофея в унгарската столица Будапеща. Испанците откриха в 13' с гол от дузпа на Лукас Окампос, но германският първенец стигна до обрат чрез Леон Горецка в 34' и Хави Мартинес в 104'.

До тази вечер "Байерн" имаше един триумф - през сезон 2013/2014 под ръководството на Пеп Гуардиола. Отборът на "Севиля" остава със Суперкупата от 2006/07, когато начело бе Хуанде Рамос.

Двубоят на "Пушкаш Арена" започна кошмарно за тима на Ханс-Дитер Флик. В 11' Давид Алаба извърши нарушение срещу Люк Де Йонг в наказателното поле, а Лукас Окампос превърна отсъдената дузпа в гол. Така аржентинецът продължава да няма пропуск от бялата точка за "Севиля" - 6 от 6 във всички турнири.

"Байерн" опита да отговори, но на два пъти Роберт Левандовски и веднъж Бенжамен Павар не успяха да отбележат. Все пак в 34' това направи Леон Горецка, който се възползва от елегантен пас на Левандовски.

След почивката "Байерн" стигна до втори гол в 51', дело на Левандовски. Попадението обаче бе отменено заради засада след намесата на системата за видеоповторения (VAR).

Андалусийци бяха близо до победно попадение в 87', когато влезлият като резерва Юсеф Ен Несири се измъкна сам срещу Мануел Нойер, но вратарят успя да избие топката в ъглов удар.

Снимка: Getty Images

В крайна сметка за 11-ти път в историята на Суперкупата на Европа спорът се реши след продължения.

Още във втората минута след подновяването на играта Нойер отново показа класа, спирайки Ен Несири, при чийто удар топката се отби и в страничния стълб.

В 104' "Байерн" нанесе съкрушителния удар на "Севиля". Влезлият като смяна 5 минути по-рано Хави Мартинес се разписа с глава. За опитния испанец това бе първо попадение от година и половина.

Така баварският колос продължава с трофеите, добавяйки Суперкупата на Европа към требъла, постигнат през миналия сезон.

Снимка: Getty Images

Съставите

"Байерн": Нойер, Ернандес, Алаба, Зюле, Павар, Кимих, Горецка, Гнабри, Мюлер, Сане, Левандовски

"Севиля": Буну, Ескудеро, Кунде, Диего Карлос, Навас, Ракитич, Фернандо, Жордан, Окампос, Сусо, Де Йонг