на живо

60 години след трагедията в Мюнхен: "Юнайтед" не забравя! (ВИДЕО)

Преди 6 десетилетия самолетна катастрофа сложи край на един от най-гениалните отбори на "червените дяволи"

15:04 ч. английско време, 6 февруари 1958 г. Това е моментът, който променя всичко!

"Манчестър Юнайтед" помни! "Червените дяволи" никога няма да забравят! Фенове, футболисти и ръководство са наясно, че и до ден днешен имат 8 ангела във футболния рай, които строго следят всеки техен мач - "Бебетата на Бъзби", загинали трагично при самолетна катастрофа в Мюнхен.

В злополучния ден отборът на "Манчестър Юнайтед" се прибира от Белград, след като се е класирал на полуфинал в турнира за Купата на европейските шампиони. Специалистите предвещават бляскаво бъдеще за състава под ръководството на Мат Бъзби.

В германската столица "червените дяволи" трябва да прекарат няколко часа, за да презаредят. Времето не е на тяхна страна - наближава мач от първенството, а по това време в Англия срещите не се пренасрочват. 

На снегът обаче не му пука особено. Продължава да вали на големи парцали. Първи опит, втори опит... При третия самолетът излита, но не успява да набере достатъчно височина и се забива в близка изоставена постройка. 

Трагедията е огромна! Загиват 23-а от 44-те пътници в самолета. Сред тях са и 8 футболисти от онова поколение на "Юнайдет", което вдъхновява.

Снимка: Getty Images

Томи Тейлър, Лиъм Уелън, Роджър Бърн, Джеф Бент, Дейвид Пег, Еди Колман и Марк Джоунс завинаги остават в съзнанието на футболните привърженици, облечени в червените фланелки. 

Смъртта си намират още секретарят на клуба Уолтър Крикмър, един от треньорите – Берт Уоли, както и няколко британски спортни журналисти, отразявали представянето на тима в Европа. Други две звезди на "Юнайтед" – Джони Бъри и Джаки Бланкфлауър пък получават сериозни наранявания, заради които скоро след това прекратяват кариерите си. 

Трагедията е огромна! Сълзите са безброй! Завинаги стрелките на часовника на една от трибуните на "Олд Трафорд" застиват! Часът е 15:04! За да напомня, че някъде на небето осем от момчетата все още играят.

Снимка: Getty Images

За мнозина в този момент бъдещето на любимия им отбор е неясно, но 10 години по-късно оцелелият при катастрофата треньор Maт Бъзби прави тима европейски клубен шампион. Легендарният наставник поглежда към небето, разплаква се и казва: "Тази купа е за вас!". 

60 години по-късно не само тя, а десетките други трофеи във витрината на "Манчестър Юнайтед" първо поемат към небето, за да бъдат благословени от осемте ангела, които гордо носят титлата "червените дяволи".