на живо

7 години от удара: Шумахер се бори, за да види триумфа на сина си във Формула 1

Състоянието на легендарния шампион се пази в тайна

Днес се навършват седем години от ужасяващия ски инцидент във Френските Алпи, при който Михаел Шумахер удари главата си. Той получи мозъчна травма, която преобърна живота му наопаки. Оттогава семейството му пази в тайна здравословното му състояние. Твърде малко подробности около лечението му стигат до медиите. Знае се само, че възстановяването продължава. Битката също.

В Мерибел той удря главата си в камък. Веднага е откаран с хеликоптер до най-близката болница, а на лекарите не им отнема много време, за да заключат, че състоянието му е доста сериозно.

Закаран е в Гренобъл, където е подложен на две операции и поставен в изкуствена кома за следващите шест месеца. Събужда се през юни 2014 г.

През септември 2015-а седемкратният световен шампион е транспортиран до болница в Швейцария, след това в семейния дом на брега на Женевското езеро.

Михаел е буден повече от шест години, но състоянието му остава скрито. Съпругата му Корина даде ясно да се разбере, че няма да съобщава информация за случващото се с него, тъй като самият той е пожелал така. Знае се само, че "е във възможно най-добрите ръце".

Снимка: Getty Images

Бившият изпълнителен директор на "Ферари" Жан Тод е сред най-близките хора на семейство Шумахер и преди време сподели обнадеждаващи новини - германската легенда може да се възстанови напълно и отново да води нормален живот.

Не всички новини обаче са положителни. Бившата съпруга на Флавио Бриаторе - Елизабета Грегорачи, вероятно без да има право, информира какво се случва с Шумахер в интервю за италианска телевизия: "Шумахер не говори. Той комуникира с очите си. Само трима души имат правото да го виждат".

Според Грегорачи, семейството често посещава Майорка и отсяда във "Вила Ясмин", която преди е била собственост на президента на "Реал" Мадрид - Флорентино Перес.

Снимка: Getty Images

През лятото на 2019 г. френски медии съобщиха, че на Михаел Шумахер са му били присадени стволови клетки.

"Целта е така да се регенерира централната нервна система на Михаел", коментира д-р Филип Менаше, който е едно от най-големите светила в сърдечната хирургия и се занимава с лечението на пилота.

През 2020-а Люис Хамилтън подобри рекорда на Шуми за най-много победи във Формула 1, преди да изравни най-забележителното му постижение - седем световни титли.

Снимка: Getty Images

Но годината бе по-специална за германското семейство. Мик Шумахер спечели титлата във Формула 2, а в началото на декември подписа с "Хаас".

Така от следващия сезон 21-годишният син на Михаел Шумахер ще кара във Формула 1. И след като отдавна върви по стъпките на легендарния си баща със спечелването на титлите във Формула 3 и Формула 2, можем смело да заявим, че е въпрос на време да триумфира и сред най-бързите.

А дотогава Михаел Шумахер ще продължава да се бори. За да бъде до Мик на най-високото стъпало на подиума.