на живо

Футболни привърженици от 8 страни се обявиха в подкрепа на арестувани фенове на ЦСКА

"Армейски" ултраси лежат в ареста в Разлог вече 8-ми месец. Някои от тях са със сериозни здравословни проблеми. Вижте историята им!

Все по-голяма гласност придобива кампанията "Свобода за армейците". Тя е в подкрепа на няколко привърженика на ЦСКА - членове на една от фен-фракциите на "червените", които лежат в ареста в Разлог от края на юни 2014г. по обвинение в нанесен побой над жители на Банско. В течение на разследването обаче са допуснати груби процесуални нарушения, като включително на арестуваните не им е дадено правото да ползват адвокат. 

В кампанията се включват фенове на ЦСКА от близо 50 български града. Към тях се присъединяват привърженици на Партизан Белград, Стяуа, Олимпия Любляна, както и българи живеещи в САЩ, Холандия, Англия, Германия. По време на срещата на Ливърпул с Бърнли от Висшата лига на Англия в агитката на Ливърпул бе издигнат плакат в подкрепа на тримата арестувани.

Две от момчетата в ареста: Иван Велчев и Георги Стоянов имат и медицински свидетелства за влошеното им здравословно състояние, като в случая на единия вещото лице - доктор Цветелин Гатев от ВМА заключава, че  "условията при които в арест влияят негативно на здравето му, влошавайки го, като при продължително пребиваване в тези условия би създало реално висок риск от усложнения, вкл. и ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩИ такива."

Въпреки това окръжният съд в Благоевград отказва да промени мярката на задържаните. През ноември Районният съд в Разлог спира делото и го връща на обвинението, а прокурорът квалифицира решението като "незаконосъобразно" и след обжалване пред окръжния съд трите момчета продължават да са в ареста.

Задържаните за побоя са петима, като един от тях е под домашен арест, заради здравословни проблеми, а друг е пуснат под гаранция. Свързахме се с приятели на задържаните, които ни разказаха историята им, както и всички нередности около случая. Вижте какво разказаха: Мирослав Василев, Калин Ангелов и Петьо Костадинов ( футболен мениджър и агент на Ивайло Чочев б.а.)