на живо

85 англичани, 26 французи и 1 българин: Кой вдигна трофея в Англия?

Представители на 47 държави имат шампиони във Висшата лига. Димитър Бербатов представя България

Getty Images

Шампион на Англия - титла, която почти всеки футболист мечтае да носи! Висшата лига е едно от най-интересните и конкурентни първенства в света, а честта да приберат вкъщи най-ценния медал от награждаването са имали точно 259 играчи.

Снимка: Daily Mail

Британското издание "Дейли мейл" проследи детайлно през чии ръце е минал мечтаният трофей. Оказва се, че футболистите, които са участвали в шампионските празненства, са от 47 държави. България също е има свой представител при шампионите - Димитър Бербатов, който бе част от тима на "Манчестър Юнайтед", когато "червените дяволи" завършиха на първо място в класирането през сезон 2008/2009 и 2010/2011.

Снимка: Getty Images

Иначе англичаните, които са печелили титлата, са едва 33% от всички футболисти и по-точно - 85.

На второ място са французите - 26, а тяхната бройка рязко се покачва след назначаването на Арсен Венгер за мениджър на "Арсенал" през 1996 г. Последните двама, които се присъединиха към тази бройка са "пресните" шампиони с фланелката на "Манчестър Сити" - Бенджамин Менди и Емерик Лапорт. 

Снимка: Getty Images

Техните съотборници Габриел Жезус, Едерсон и Данило пък направиха бразилците с титла от Англия 16.

Следват представители на Испания (13), Холандия (12), Аржентина (9) и Португалия (8).

Една от световните футболни сили - Италия, се нарежда до... Латвия, Либерия, Еквадор и Чили. Всички тези страни имат само по 1 представител!

Честта на Скуадра адзура "отсрамва" единствено Марио Балотели, който триумфира с "Манчестър Сити" през сезон 2011/2012.

Снимка: Getty Images

Ако обърнем поглед към Балканите, трябва да отличим Сърбия. Цели 6 представители на западната ни съседка са вдигали трофея. Толкова са също германците и белгийците.

Статистиката се води от 1992 г., когато е и стартът на английската Висша лига.