на живо

9 месеца след Евро 2016: Бейби бум в Исландия (ВИДЕО)

Или как една страна бере плодовете от футболните си успехи

В Исландия вече берат плодовете от фурора на Евро 2016. И не, това не е досадна метафора за подема на местния футбол след сензационното представяне на националния отбор по френските терени. А съвсем буквална констатация.

Точно 9 месеца след великата победа над Англия в 1/8-финалите (27 юни 2016 г.) исландските здравни власти регистрираха абсолютен рекорд в раждаемостта. Новината бе съобщена в туитър акаунта на местен доктор.

Макар че преди шампионата бяха в ролята на абсолютен аутсайдер, исландците не допуснаха поражение в групата – равенства срещу Португалия и Унгария и успех над Австрия. В момента тимът се справя отлично и в световните квалификации, като заема второ място в своя поток – зад лидера Хърватия и пред Украйна и Турция.

Подобен бейби бум феномен бе отчетен и в Барселона през февруари 2010 г. – 9 месеца след попадението на Андрес Иниеста срещу „Челси” на „Стамфорд Бридж”, което отвори пътя на каталунците към финала в Шампионската лига. Тогава няколко местни болници отбелязаха скок в раждаемостта с над 50% спрямо предишни години.