на живо

Абрамович предложил "Челси" на швейцарски милиардер

Той иска да се отърве от всичките си активи във Великобритания, твърди Хансьорг Вис

Бъдещето на Роман Абрамович като собственик на "Челси" е под все по-сериозна въпросителна. Швейцарски милиардер разкри, че е получил предложение да купи клуба. Хансьорг Вис допълни пред местното издание "Блик", че Абрамович иска да "се отърве максимално бързо" от всичките си активи на Острова, за да изпревари налагането на евентуални санкции от британския парламент.

От клуба предпочетоха да не отговарят на твърденията на 86-годишния Вис.

След нахлуването на Русия в Украйна, 55-годишният Абрамович предаде управлението на "Челси" на благотворителен фонд. Смята че, той има тесни връзки с руския президент Владимир Путин - твърдение, което винаги е отричал категорично. Други негови сънародници вече бяха санкционирани от Европейския съюз, а активите им бяха замразени.

Правителството на Великобритания все още няма решение как да процедира, но във вторник депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайънт обяви, че Абрамович се опасява от евентуални санкции и вече е продал дома си, като е на път да се раздели с още един апартамент.

Ако "Челси" бъде обявен за продажба, това ще предизвика сериозен трус в английския футбол. След като купи "сините" за 140 милиона паунда през 2003 г., Абрамович наля в клуба под формата на заеми над 1,5 милиарда паунда и го превърна във водеща сила на европейската сцена. За този период във витрината влязоха два трофея от Шампионската лига и два от Лига Европа, пет от Висшата лига още пет от ФА Къп, както и три от Купата на лигата. През миналия август "Челси" триумфира и със Суперкупата на УЕФА, а наскоро спечели и световното клубно първенство. Така отборът вече има всеки възможен трофей в ерата "Абрамович".