на живо

Actualno.com и SportLive.bg подкрепиха bTV заради отказаната акредитация

Двата сайта няма да отразяват изказвания на ръководители от БФС

Два интернет сайта - Actualno.com и SportLive.bg, заявиха, че няма да отразяват пълноценно мача между България и Англия от квалификациите за европейското първенство през 2020 г. Срещата ще се изиграе на 14 октомври на националния стадион "Васил Левски", а причината е отказът на Българския футболен съюз (БФС) да издаде акредитации на bTV за нея.

След публикация в SportLive.bg става ясно, че от сайта няма да отразяват изказванията на хората на ръководни постове в централата, а само на футболистите. 

"SportLive подкрепя частната медия в протеста ѝ срещу отказа на акредитиране за срещата. Този случай не трябва да остава без гласност, а в БФС трябва да разберат, че не са организация, която може да прави каквото си иска без последствия и без отпор, когато такива действия трябва да бъдат предприети. Свободата на словото трябва да остане приоритет №1, №2 и №3 на българските медии и SportLive има твърда позиция по настоящия казус. Абсурдно е медия да бъде наказвана за това, че е показала нередни действия на публична личност, която отговаря за обществено значим продукт, какъвто е футболът. Отказът на акредитация към представители на медии, които вършат работата си чистокръвно и съвестно, е морално престъпление на организация, ясно демонстрираща усещането си за превъзходство", пишат от SportLive, като добавят и позицията на главния редактор на Actualno.com Ивайло Ачев.

От Футболния съюз отказаха акредитация на bTV за предстоящото домакинство на Англия заради "нарушаване на установения ред за медийно отразяване на двубоите на българския национален отбор, на договорите за ексклузивни телевизионни права, подписани с УЕФА, и на правилата, постановени от европейската футболна централа в домакинския мач на България с Косово (10 юни 2019 г.)". 

Именно след този мач, завършил с победа на Косово с 3:2, репортер на bTV засне как президентът на БФС Борислав Михайлов си тръгва от стадиона, след като джипът му паркира директно на лекоатлетическата писта, избягвайки въпросите на журналистите пред спортното съоръжение.