на живо

Адвокатът на Слободан Милошевич: Джокович трябва да обжалва. Все едно е мигрант с гумена лодка

Томо Фила се опасява, че сърбинът няма да може да участва и на други турнири от Големия шлем

Reuters

Един от най-известните адвокати в Сърбия - ветеранът Томо Фила, посъветва световния номер 1 в тениса Новак Джокович и адвокатите му да обжалват всички решения на съда в Австралия. Преди ден Ноле беше депортиран от страната, след като тричленна съдийска комисия от Федералния съд в страната не уважи жалбата му срещу анулираната виза. 

Фила е категоричен, че отношението към сърбина не е било нормално.

"Те го поканиха и имаше виза за влизане в страната. Показаха какви садисти са в тези 11 дни, в които го държаха в хотел, който служи за затвор и с това, че му взеха телефона. Отнасяха се с него, сякаш е мигрант, доплувал до Австралия от Африка с гумена лодка. Съветвам Новак и адвокатите му да обжалват, тъй като и двете решения не са окончателни", анализира той.

Министърът по миграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук отмени визата на Джокович под предтекст, че отношението му към ваксинацията подбужда колебание за такава у гражданите на Австралия. 

Тома Фила е един от най-емблематичните адвокати по време на разпадането на Югославия и в първите години на 21-ви век. Той защитава съпругата на лидера на вече несъществуващата държава Йосип Броз Тито - Йованка. Той се грижи и за интересите на президента на Сърбия Слободан Милошевич, който отговаря пред Международния трибунал за престъпления в Югославия, както и тези на бившия шеф на Държавна сигурност в Югославия по време на отцепването на Косово - Радомир Маркович.