на живо

Агенти под прикритие дебнат за расизъм на България - Англия

Европейската квалификация е в понеделник (14 октомври)

Reuters

Специални агенти под прикритие ще дебнат за расизъм на европейската квалификация между България и Англия на 14 октомври в София.

Тримата агенти ще бъдат разположени в различни сектори на националния стадион "Васил Левски". Всеки един от тях трябва да владее добре английски и български и ще има директна връзка с делегата на мача.

Подобни цивилни агенти се използват единствено в международни мачове, в които има висок риск от прояви на расизъм.

При такива на стадион "Васил Левски", английските футболисти в лицето на Тами Абрахам, Хари Кейн и Трент Алекзандър-Арнолд изразиха готовност да напуснат терена.

Ако играчите на Гарет Саутгейт напуснат терена своеволно, те ще погазят протокола на УЕФА, който се състои от три стъпки.

1. Играчът, който е жертва на расизъм, трябва да информира своя капитан, а той от своя страна да предупреди съдията. Реферът в този случай е длъжен да спре мача и да поиска обръщение по уредбата към феновете.

2. При втората стъпка арбитърът временно извежда двата отбора от терена и следва ново предупреждение по уредбата с ясната заплаха за прекратяване на мача при продължаване на расистските прояви.

3. При третата и финална стъпка главният съдия, след консултация с треньорите и играчите, решава дали да прекрати мача.

В понеделник сектор с 5000 места на "Васил Левски" ще бъде оставен празен заради расистки прояви на българските фенове в мачовете срещу Косово и Чехия. Банер с текст #EqualGame ще бъде разположен в затворения сектор.

По-рано в квалификациите играчите на Англия станаха обект на расистки скандирания при гостуването на Черна гора.