на живо

Ах, тази Италия! Финалите на Апенините, които няма да забравим

Осем финала на Шампионска лига, изпълнени със заряд, драма и много дузпи. Добре дошли в Италия!

Getty Images

Финалът на Шампионска лига за сезон 2015/2016 година между Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид) ще се изиграе тази вечер пред над 80 хил. зрители на стадион "Сан Сиро" в Милано.

Снимка: Getty Images

За четвърти път в историята на турнира претендентите за титлата се срещат на последното стъпало именно в града на модата - на клубния стадион на Милан и Интер. 

Общо осем пък са финалите на най-престижния клубен турнир, изиграни в Италия. На Апенините в битка за трофей са стъпвали някои от най-великите в историята на играта, между които - Еузебио, Жан-Пиер Папен, Лионел Меси и много други.

Снимка: Getty Images

Часове преди най-важния мач в европейския клубен футбол Ви предлагаме разходка назад във времето в емблематичната Италия, за да си спомним за някои от най-големите мачове в историята на Шампионската лига. 

1965 г. - Интер 1-0 Бенфика; ст. "Сан Сиро" в Милано 

Интер става едва втория отбор, който печели трофея от Шампионска лига в собствения си дом. Бенфика бележи цели 27 гола по пътя към финала, но изключително опасното им дуо в атака - Еузебио, Хосе Торес, този път е буквално обезличено от катеначото на старши треньора Еленио Ерера. 

Защитен футбол от висока класа, съпроводен от важен гол на бразилеца Жаир с плътен удар под плонжа на вратаря Коста Перейра и Интер печели Шампионска лига за първи път в историята си. От този ден нататък "нерадзурите" написват името си в златните страници на европейския футбол. 

1970 г. - Фейенорд 2-1 Селтик; ст. "Сан Сиро" в Милано  

Финалът се завръща в Милано пет години по-късно и въпреки че на терена няма италиански представител, с изключение на рефера, страната очаква с нетърпение големия мач.

Двата финалиста си разменят по един гол в първия половин час на двубоя. Селтик повежда след точен удар от фаул на Томи Гемел, а малко след това Ринус Израел бележи за Фейенорд - 1-1. 

Мачът влиза в продължения. Обратът на Фейенорд става факт с гол на Ове Киндвал само три минути преди края на продълженията и холандският тим е коронясан като първия в историята на страната, спечелил трофея от Шампионска лига. 

1977 г. - Ливърпул 3-1 Борусия Мьонхенгладбах - ст. "Олимпико" в Рим

Първата голяма крачка от великия европейски път на Ливърпул е извършена в Италия и по-точно - в града на гладиаторите. 

Мачът е повторение на финала от Купата на УЕФА през 1973 г. Тери МакДермът извежда Ливърпул напред в италианската столица с гол през първото полувреме. Малко след почивката Алан Симонсен бележи за германците и изравнява резултата. 

Възпитаниците на Боб Пейсли в крайна сметка демонстрират по-голяма мотивация за победа през второто полувреме. В герои се превръщат защитниците Томи Смит и Фил Нийл. Те донасят първата титла от Шампионска лига за мърсисайдци - първа, последвана от още цели четири. 

1984 г. - Ливърпул 1-1 Рома (4-2 на дузпи); ст. "Олимпико" в Рим

Англичаните влизат в мача като фаворити. В шест от последните седем години преди този финал само английски отбори взимат трофея. Срещу Ливърпул на собствения си стадион излиза Рома. "Джалоросите" обаче не успяват да се възползват от домакинството. 

Фил Нийл бележи за "мърсисайдци" в началото на мача преди Роберто Пруцо да върне Рома в битката за трофея с гол за 1-1. Равенството продължава 120 минути и следват дузпи.

При наказателните удари Стийв Никол пропуска за Ливърпил. Тогава идва моментът на вратаря на английския тим - Брус Грубелаар. Той сякаш извършва специални ритуали на голлинията, които разсейват Франческо Грациани, който изпраща топката високо над вратата. Малко след това Алан Кенеди бележи и прави Ливърпул отново шампиони.

1991 г. - Цървена Звезда 0-0 Марсилия (5-3 на дузпи); ст. "Сан Никола" в Бари

На построения само преди една година над 55-хиляден стадион в Бари излизат два отбора, в които не блестят имена, но пък са с перфектна тактическа подготовка. 

Треньор на Звезда е Люпко Петрович, а халфът на тима Синиша Михайлович признава след мача, че сърбите са играли без особени амбиции за гол. Целта е била да не допуснат попадение. 

Тактиката се опрадвада. 120 минути не са достатъчни да разделят двата тима, а Цървена Звезда печели трофея след изпълнение на дузпи. В тях Мануел Аморос пропуска първи за Марсилия, а Дарко Панчев изпраща сърбите в екстаз с гол в последния наказателен удар. 

1996 г. - Ювентус 1-1 Аякс (4-2 на дузпи); ст. "Олимпико" в Рим 

Преди точно двайсет години Ювентус печели Шампионската лига в Италия на митичния "Олимпико", а успехът идва отново след драма и дузпи. 

По това време "Старата госпожа" притежава едни от най-добрите нападатели в световния футбол. Раванели, Дел Пиеро и Виали са заедно на терена, а първият бележи и гола за Юве. Изравнителното попадение за Аякс вкарва незабравимият Яри Литманен. 

При дузпите привидно нервният Едгар Давидс изпълнява пръв за амстердамци. Вратарят на италианците Анджело Перуци спасява удара му и прави "бианконерите" фаворити. Последната дузпа, донесла трофея за Ювентус, е вкарана от Владимир Югович, който става шампион в най-престижния клубен турнир и с Цървена звезда в предходния финал в Италия.

2001 г. - Байерн (Мюнхен) 1-1 Валенсия (5-4 на дузпи); ст. "Сан Сиро" в Милано 

Отново Италия и отново много дузпи. Именно по този начин е определен футболният крал на Европа малко след началото на новия век. В третата минута на мача плеймейкърът Гайска Мендиета извежда Валенсия напред с гол от наказателен удар.

Малко след това и Байерн получава право да изпълни дузпа. Ударът в средата на вратата на Мемет Шол е спасен от Сантиаго Канисарес. През второто полувреме съдията посочва бялата точка за втори път в полза на баварците, но този път капитанът им Щефан Ефенберг взима нещата в свои ръце и изравнява резултата. 

Още дузпи очакват зрителите след края на продълженията, когато Ефенберг отново бележи. Решителната дузпа на Маурицио Пелегрини от Валенсия е спасена от Оливър Кан и Байерн (Мюнхен) са отново на европейския трон за първи път след 1976 г. 

2009 г. - Барселона 2-0 Манчестър Юнайтед; ст. "Олимпико" в Рим 

Един гол с глава и една събута обувка на Лео Меси, която той гордо размаха след гола си, са запаметени в главата на всеки фен на Барселона от онази вечер в италианската столица. 

Доминацията на каталунците е явна, докато "червените дяволи" така и не намерат отговор срещу тики-таката на Пеп Гуардиола и Барса. 

Самуел Ето'о извежда "блаугранас" напред още в 10-ата минута след атака на бързи обороти и точен удар на камерунеца. Лионел Меси "тушира" Юнайтед с гол с глава в 70-ата минута, след който всичко вече е ясно. "Олимпико" става арена на показното за футболна сила, което Барселона направи на Европа и света.