на живо

Ая Митева спечели исторически медал за българския конен спорт

Първо отличие за страната ни

14-годишната Ая Митева спечели първия медал от европейски първенства в 105-годишната история на българския конен спорт. Тя направи това на шампионата по прескачане на препятствия за юноши и девойки в Зуидволде, където с нейния кон Сиек каро АС завърши трета и спечели бронз, съобщават от родната федерация.

Ая не допусна нито една грешка в петте манша, в които скача. От всички участвали 120 деца от повече от 30 държави, само три успяваха да преминат всички пет изпитания без нито една грешка в трите дни на турнира. За бараж се класираха само три от тях при височина на паркура от 130 см.

На първо място е германската състезателка Тиара Блайхер, втора е Ема Бокен от отбора на домакините и трета е Ая Митева с коня си Каро Ас, на едва няколко стотни от победителката.

На отборния турнир само една наказателна точка от време лиши българския отбор от класиране на призовите места. В него участват още Ивана Ангелова на 14 години, Ася Петрова на 13 и най-малката участничка на турнира – Елиза Чолакова. Само дни преди заминаването за Холандия, Ая и Ивана приключиха и с ангажимента си по кандидатстване за гимназия.

Треньорът на Ая Митева е Стоица Аргилашки и подготовката й протича на конната база в Ихтиман.

Теодор Шейтанов, ген. секретар на Българската федерация по конен спорт коментира: "Това не беше детско състезание, а истинско Гран при изпитание. Контролното време беше късо, което допълнително затрудни състезателите, а препятствията бяха подредени така, че да ги затруднят, а не да им дават лесни решения. Децата ни се представиха изключително добре. От гледна точка на федерацията, се преборихме за провеждането на Купа на нациите у нас и на турнира в Божурище през юни, именно нашите деца заслужиха отборната купа. Това беше и най-сериозната им подготовка в състезателна среда за предстоящото европейско първенство. Отделно са усилията на треньори, родители, ветеринари, всеки от които дава своя дял в подобен успех. Наясно сме и с психологическото натоварване над Ая и Ивана, които трябваше да кандидатстват за гимназия само дни преди турнира."

"Оттук насетне, след като е ясно, че България може да бъде в призовите места в Европа, очаквам още по-голям плам и отдаденост в подготовката на състезателите ни. Конният спорт е уникален, защото е единственият в света, в който участва екип от човек и животно и в който няма деление по пол, а само по умения. Медалът на Ая е заявка за сериозно участие на нашите ездачи в големи турнири. Тази емоция не може да се опише", завърши Шейтанов.