на живо

"Айртон Сена е любовта на живота ми. Как оцеляваш при такава болка?"

Жената, с която бразилският пилот прекарва последните 4 години от живота си, все още не може да го забрави

За мнозина Айртон Сена си остава по-добър от Михаел Шумахер и Люис Хамилтън. Най-обаятелният, най-енигматичният, а може би и най-ексцентричният. 

Въпреки че от смъртта му изминаха 26 години, споменът за бразилския ас не угасва. Нито в родината му, където все още го боготворят, нито в сърцата на жените, чиито чувства е владял до последния си дъх.

Трикратният шампион на Формула 1 почина на 1 май 1994 г. след ужасяваща катастрофа на пистата "Имола".

 

 

34-годишният бразилски пилот на "Уилямс" се забива с близо 300 км/ч. в бетонна преграда на завоя "Тамбурело", когато прави своята седма обиколка. Светът на автомобилния спорт е в шок. В шок е и жената, с която Сена прекарва последните четири години от живота си.

Наскоро американският модел  актриса Керъл Алт отново отвори темата за любовния живот на Айртон Сена. В началото на декември тя навърши 60 години и по този повод разкри интересни събития от живота си.

Била е омъжена за хокеиста Рон Грешнър в продължение на 13 г. и по-късно има връзка с друга хокейна звезда Алексей Яшин. Алт обаче винаги е твърдяла, че Айртон Сена е любовта на живота й.

"Живях пълен с емоции живот, в който имам и някои съжаления. Късметлийка съм да съм изживяла всичко това и да съм имала толкова интензивен живот. Но като поглеждам назад, мисля, че не бих се омъжила отново толкова рано", признава тя.

"Когато бях на 30 срещнах мъжа на живота си. Той беше Айртон Сена".

В интервю през 2012 г. манекенката разкрива, че отношенията им започнали през 1990 г. и продължили до смъртта на пилота през 1994-а.

"Казваше ми, че Бог е винаги с него... Беше красиво, моят Айртон притежаваше необуздана страст за живот, за работата си, а и за жени. Живееше много вълнуващо, беше твърдоглав и винаги трябваше да получава каквото иска. Но беше и честен и добродетелен човек, щедър и изключително силен, с невероятен чар..."

"Макар че се налагаше да се крием, за мен връзката ни беше много сериозна и важна. Срещнахме се в Милано през 1990-а, и двамата бяхме гости на модно шоу на Джани Версаче. Аз бях омъжена, но бракът ми беше в криза, а той имаше официална приятелка."

"Но споразумението помежду си постигнахме още същата онази вечер. То продължи четири години, през които тичахме един подир друг във всеки ъгъл на света, водехме телефонни разговори от голяма дистанция и преминавахме между летища, състезателни писти и тихи места, на които оставахме заедно, далеч от репортери и от нашата собствена вина."

"Планирахме в един момент да се разкрием, рано или късно. Но тогава - понякога животът е по-странен от всякакви художествени измислици - всичко се промени в един ден."

"Беше една прокълната неделя, 1 май 1994. Тъкмо се бях разделила със съпруга си и бях във Флорида на снимачната площадка на един филм. Седмица по-късно щях да съм в Италия на раздаването на телевизионните награди "Телегати" - където приз щеше да ми бъде връчен лично от Айртон."

Снимка: EPA

"Но телефонът звънна и един приятел ми каза, че е имало сериозен инцидент на "Имола" и той е мъртъв. Светът ми се срина... как оцеляваш при такава болка?".

"Зарових се с главата напред в работата си: фотосесии, реклами, филми, телевизия. Не исках да спирам и да се замислям. Много добре знаех, че да срещна Айртон и да го загубя са били две от най-важните неща в живота ми, че няма да има нещо друго толкова велико, за добро или зло. И знаех, че никога няма да си простя, че не улових шанса да изживея напълно нашата любов.

"Затова, когато срещнах сегашния си партньор, нямах никакви колебания: научих, че никога няма да се влюбя без да имам куража да се впусна изцяло в една връзка. Изминалото време помага, но едно от страхотните неща относно Алексей е, че разбира идеално колко обичах Айртон и не се разстройва, че държа негови снимки при себе си...", споделя Керъл Алт.

На погребението му се стичат повече от един милион души. По улиците на Сао Пауло хората са в пъти повече. Всички са опечалени от неочакваната смърт на своя герой. А кончината му не може да бъде прежалена дори от най-големия му враг - Ален Прост.

Снимка: EPA

Надписът върху паметната плоча на Айртон Сена гласи: "Nada pode me separar do amor de deus" - "Никой не може да ме отдели от любовта на Бог".