на живо

Акциите на "Левски": До Дубай и обратно (ОБЗОР)

Георги Попов заяви, че ще джироса ценните книжа на Наско Сираков безвъзмездно

Акциите на "Левски": До Дубай и обратно (ОБЗОР)

Прехвърлянето на акциите на "Левски" се превърна в основна тема още в началото на месец май. Днес пътят им вече изглежда ясен. Скоро ценните книжа трябва да бъдат в ръцете на голмайстор номер 1 в историята на клуба Наско Сираков.

Те ще му бъдат предадени безвъзмездно, като джиросването ще се случи най-късно в четвъртък (28 май). Това заяви за bTV техният фактически собственик Георги Попов. Той уточни, че по този начин цели да избегне фалит на клуба и социално напрежение.

Попов беше категоричен, че няма да търси връщане на вложените по негови думи в клуба 25 млн. лева.

Снимка: Lap.bg

Акциите представляват 86,6% от собствеността на клуба и са собственост на Попов - приближен до бизнесмена и доскорошен финансов благодетел на "Левски" Васил Божков. Той ги придоби през февруари 2019 г. 

В момента Божков и Попов са в Дубай, а българската прокуратура им повдигна 11 обвинения и заяви, че работи по връщането им у нас.

Снимка: Ладислав Цветков

На 8 май Попов джироса акциите на министър-председателя Бойко Борисов. Те бяха занесени пред сградата на Министерски съвет от журналиста Сашо Диков. Премиерът отказа да ги приеме, а документите бяха прибрани на стадион "Георги Аспарухов".

Васил Божков организира анкета във "Фейсбук" за нов собственик на мажоритария пакет акции на "Левски". Допитването беше спечелено от Наско Сираков, който получи одобрение от повечето фен организации на клуба. След него в анкетата останаха депутатът на ДПС Делян Пеевски, сръбският наркобос Сретен Йосич и министър-председателят Бойко Борисов.

Снимка: Lap.bg

Самият Сираков заяви, че е готов да бъде новият собственик на 86,6% от "Левски" в предаването "120 минути".

Преди да джиросат акциите отново, Божков и Попов поискаха премиерът да се откаже от тях, като уточниха, че това може да стане и с "мълчалив отказ". От "Левски" пратиха подобно запитване до Министерски съвет. Борисов пък заяви, че няма никакво намерение да оперира с ценните книжа и ще скъса писмото на "сините".

Така акциите се върнаха в Дубай, където Попов може да ги джироса повторно. Това най-вероятно ще се случи в четвъртък, когато изтича срокът, в който министър-председателят може да предяви претенции към документите. В петък (29 май) може да се очаква акциите да пристигнат обратно у нас.

Снимка: Lap.bg

Преди дни Сираков заяви, че ще говори едва, когато получи собствеността официално. До сега бившият футболист не е коментирал как ще издържа отбора.

Междувременно "Левски" продължава да е в тежка финансова криза. Тя настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Преди дни ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски, въпреки че този акт предизвика разделение сред привържениците.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

Тагове:

Левски акции