на живо

Акциите на "Левски" пристигнаха и са джиросани на Сираков

Очаква се официално съобщение на сайта на "сините"

Lap.bg

Акциите на футболен клуб "Левски" пристигнаха в София и вече са джиросани на името на Наско Сираков. "Синята" легенда сподели за желанието си да ги получи в края на миналия месец, когато бе гост в предаването "120 минути" по bTV.

Както бе заявил Васил Божков, акциите ще бъдат джиросани на нов човек, след като бяха върнати от София, когато бяха на името на премиера Бойко Борисов.

Очаква се по-късно днес Сираков да излезе с официално съобщение в сайта на "Левски".

Снимка: btvnovinite.bg

Мажоритарният дял (86.6%) бе прехвърлен на премиера Бойко Борисов на 8 май от фактическия му собственик Георги Попов - съдружник на Васил Божков, и занесен пред сградата на Министерски съвет на 13 май от журналиста Сашо Диков.

Борисов не пожела да ги приеме. От своя страна Божков и Попов настояха изрично да получат неговия отказ (дори мълчалив), затова от "Левски" пратиха запитване към премиера. В няколко свои изказвания той заяви, че не се чувства собственик на клуба и няма намерение да оперира с акциите, а писмото на "сините" ще изхвърли.

Попов, който стана собственик на акциите в началото на 2019 г., прехвърля собствеността на клуба на Сираков безвъзмездно. Той заяви, че заедно с Божков са инвестирали 25 млн. лева в "Левски". Заплащане за ценните книжа обаче няма да иска, за да може да се избегне фалит и нагнетяване на социално напрежение.
Преди седмица, в предаването "120 минути", Сираков заяви, че е съгласен да бъде новият собственик на "Левски". Той не е разкрил как ще действа, за да запази клуба от фалит, като заяви, че ще отговори на журналистическите въпроси, след като прехвърлянето на акциите стане факт.

Самият Божков организира анкета във "Фейсбук" за нов собственик на "Левски", която Сираков спечели. Той изпревари депутата от ДПС Делян Пеевски, сръбския наркобос Сретен Йосич и Бойко Борисов.

В момента Божков и Попов са в Дубай, като българската прокуратура им повдигна няколко обвинения и иска екстрадицията им у нас.

Междувременно "Левски" продължава да е в тежка финансова криза. Тя настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Преди дни ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски, въпреки че този акт предизвика разделение сред привържениците.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

Тагове: