на живо

Аксел Лунд Свиндал се отказва след световното

Двукратният олимпийски шампион има проблеми със стара контузия в коляното

Getty Images

Двукратният олимпийски шампион Аксел Лунд Свиндал ще прекрати състезателната си кариера след края на световното първенство по ски алпийски дисциплини, което ще се проведе от 5 до 17 февруари в Оре, Швеция. 

36-годишният норвежец имаше проблеми на тренировката преди петъчното спускане в Кицбюел, а след последвалите медицински прегледи е взел решение да се оттегли. 

Снимка: Getty Images

"Тренировката в четвъртък доведе до някои проблеми. Прегледах коляното си в Инсбрук - няма нова контузия, но нещата със старата не са много добре. Фокусиран съм изцяло върху Оре. Това ще бъде моето последно състезание", обяви най-възрастният олимпийски шампион в историята на алпийските ски.

Свиндал няма да участва в стартове до началото на световното. Той така и не успя да се възстанови напълно от контузията в коляното, която получи при падане в Кицбюел през 2016 г.

Норвежецът е олимпийски шампион в супергигантския слалом от Ванкувър 2010 и в спускането от Пьонгчанг 2018. Освен това има сребро в спускането и бронз от гигантския слалом през 2010 г. Аксел Лунд Свиндал е петкратен световен шампион и има общо осем медала от първенства на планетата. 

Снимка: Getty Images

Той има 11 трофея в Световната купа. Носител е на Големия кристален глобус през 2007 и 2009 г. Също така има 9 малки световни купи - пет в супергигантския слалом, две в спускането и по една в гигантския слалом и комбинацията.

С 36-те си победи в стартове за Световната купа Свиндал се нарежда на шесто място във вечната ранглиста при мъжете след Пирмин Цурбриген (40), Марк Жирардели (46), Алберто Томба (50), Херман Майер (54), Марсел Хиршер (67) и Ингермар Стенмарк (86).

Тагове: