на живо

Алън Пардю: Другите отбори се съобразяват с ЦСКА. Само "Лудогорец" е по-добър

Техническият директор на "червените" разкри защо е избрал да работи в България

Getty Images

След солидна кариера в английската футболна Висша лига начело на "Нюкасъл", "Уест Хем", "Кристъл Палас", "Уест Бромич Албиън", "Саутхемптън", "Рединг" и "Чарлтън", Алън Пардю реши да приеме поста на технически директор в ЦСКА. 

59-годишният специалист работи почти месец на стадион "Българска армия", а пред Би Би Си разкри какво го е довело у нас.

"Съвсем ново усещане е. В моята кариера на мениджър във Висшата лига, аз съм се борил да остана в елита или съм работил в отбори, които са в средата на класирането и не могат да станат шампиони. Почти никога не съм водил тимове, които доминират на терена и владеят повече топката от съперника. Това бе една от причините да опитам извън Англия. ЦСКА е доминиращата сила в България. Има само един отбор, който е на едно ниво или малко по-добър от нас - "Лудогорец". Нашият тим е водещ, другите се съобразяват с него, а това е страхотно усещане. И е напълно ново за мен като настройка, като манталитет", разкри Пардю.

Снимка: Getty Images

Преди да приеме офертата на ЦСКА, той работи в нидерландския АДО Ден Хааг, като напусна след като сезонът беше прекратен заради пандемията.

"След периода ми като мениджър в "Уест Бромич" взех решение за себе си - да си отворя очите към европейския футбол и различни култури, да опитам в различни първенства. Отидох в Нидерландия с АДО Ден Хааг. Беше чудесно като изживяване. В ЦСКА работата ми към момента е да разглеждам пазара на Балканите, механизмите в клубовете, играчите... Имам желание да видя как правят нещата в този регион. Това също е ново за мен и интересно. Освен това исках да докажа, че британски специалисти могат да работят извън Великобритания. Нещо, което не се случва често във футбола", обясни Пардю.

Той вече е наясно с ролята си при "червените" и намира за полезно и в другите отбори да има технически директори.

Снимка: Getty Images

"Когато излезеш от Англия разбираш, че има страхотни играчи извън нашата страна, а заплатите им са на светлинни години от тези във Висшата лига. Например - на звездите на ЦСКА. Знам, че в Англия технически директор е неособено популярна позиция, но вече съм убеден, че играта има нужда от такива хора. Много е важно за един клуб, ако треньорът е под напрежение заради резултатите, или дори ако се наложи да бъде сменен, да има някой наоколо, който да е спортно-технически подготвен. И той да вземе решения как да продължи стратегията", разказа той.