на живо

Алея на славата в Свети Влас (ВИДЕО)

Образите на златни олимпийски шампиони ще красят една от най-оживените улички в града

Алея на славата с образите на златните олимпийски шампиони на България бе официално открита днес в Свети Влас. Събитието е организирано от фондация "Българска памет-Братя Диневи" и подкрепено от Български олимпийски комитет.

48 барелефа на български олимпийски шампиони, извоювали общо 52 златни медала за България, бяха празнично осветени в алеята на олимпийската слава по една от най-оживените улички на Свети Влас.

Първият от тях е на бореца Никола Станчев от Мелбърн 1956, а последният на олимпийския шампион по гребане от Пекин 2008  - Румяна Нейкова, която спечели златото за България точно на 16 юли. Оттогава България няма олимпийска титла. Уникалният рекорд на Стефка Костадинова пък и до днес не е подобрен.

"Няма незаменими хора, няма незаменими рекорди. Всички момичета, които скачат, са мегаталантливи и, дай Боже, искам да е български. И аз това съм казала на Мирела - искам първо да спечели злато, а после да мисли за 2,10 м. И тя ме слуша", заяви Костадинова.

На откриването на алеята на олимпийската слава присъстваха първият български олимпийски шампион по бокс - Георги Костадинов, както златният медалист в борбата от Мюнхен 1972 - Георги Мърков.

Тагове: