на живо

Алекс Начева - с пясъчник от кърпа и пантофи, вместо шпайкове (ВИДЕО)

Лекоатлетката тренира у дома в условия на социална изолация

Ден на изолация... пореден. Затворени между стените на нашите домове. Все повече ни липсва самата нормалност на нашия делник. По този начин звучи ежедневието на голяма част от хората по целия свят, включително и на професионалните спортисти.

Изолирани у дома са хората, които са поставени под задължителна карантина и другите, които просто спазват указанията за социална изолация в борбата с COVID-19. Сега те нямат възможността да тренират на оборотите, на които са свикнали в нормалното ежедневие. Това неизменно се отразява не само на физическото им състояние, но и на психиката им, която е не по-малко важна в големия спорт. Голяма част от атлетите обаче ни показват, че изолацията ражда креативност и богато въображение.

Доказателство за това е шампионката в тройния скок от младежките олимпийски игри в Аржентина през 2018-та – Александра Начева. 18-годишната състезателка по лека атлетика е изолирана в родния си Пловдив и за разлика от динамичния си начин на живот, разпокъсан между постоянни тренировки, състезания и пътувания, сега тя има цялото време на света за своето семейство. Личи си обаче и друго - на Начева все повече започва да ѝ липсва нейната голяма любов – тройния скок.

При липсата на другия условия, Александра е принудена да тренира с наличното у дома между стените на апартамента. По оригинален начин това ни демонстрира тя с клип в социалните мрежи. Видеото, което споделя атлетката е просто за забавление, разбира се, но и не само.

„В моменти като тези е важно човек да бъде креативен за това как се грижим един за друг и за себе си, поддържайки сърцата, телата и умовете си здрави. Нека да направим това заедно.“, споделя самата Начева.

Талантливата лекоатлетка е решила да ни разкрие тънкостите на дисциплината в... домашни условия. По примера на модерното предизвикателство сред футболистите да жонглират с ролка тоалетна хартия, Начева също ѝ е намерила приложение. Във нейното видео ролката служи за стартова дъска. 

Снимка: Lap.bg

Този път тя не жонглира с нея, но това не изключва възможността в някое от следващите ѝ видеа да я видим да демонстрира качествата си с ролка тоалетна хартия.

За да проведеш тренировка по троен скок вкъщи, си е истинско предизвикателство. Или трябва да имаш доста просторен дом, или да имаш изобретателност.

Александра ни доказва, че всичко е възможно, стига да имаш желание. Тя ни демонстрира всички фази на тройния скок – засилка, отскок, стъпка и скок, за да приземи на... почти червения килим.

Всичко това обаче би било невъзможно без домашните шпайкове на атлетката.

Въпреки забавната материя на клипа, който споделя с нас Александра, тя напомня, че спортистите преди всичко - трябва да бъдат пример за подражание. Тя си остава вкъщи, а освен това носи маска дори по време на своя... домашен скок!

Идeятa нa вcички пoдoбни клипoвe e дa мoтивирaт хoрaтa дa cи cтoят пo дoмoвeтe, зa дa oтминe пo-бързo пандемията oт кoрoнaвируc, кoятo зaceгнa цeлия cвят. Освен това и да докажат, че винаги когато имаш желание да се забавляваш... има и начин.

bTV призовава: останете си вкъщи!