на живо

Александър Зверев детронира шампиона и ликува в Торино

Германецът спечели финалния АТР турнир за 2021 г.

Getty Images

Александър Зверев спечели заключителния турнир на АТР за 2021 г. Германският тенисист триумфира в Торино (Италия), след като срази с 2:0 сета (6:4, 6:4) миналогодишния шампион Даниил Медведев (Русия). Така Зверев завоюва трофея за втори път в кариерата си и първи от 2018 г. насам.

Тази вечер той се наложи в равностоен двубой, пречупвайки съперника с по един пробив във всяка част. Битката между двамата продължи час и 16 минути.

Снимка: Getty Images

За Зверев това бе сладък реванш, тъй като той се изправи срещу Медведев и в груповата фаза, но загуби в три сета. До днес руснакът се намираше в серия от 4 победи над Зверев - в Париж през 2020 г., в Купата на АТР, отново във френската столица през този сезон и в груповата фаза в Торино.

Снимка: Getty Images

Шампионът Зверев завършва 2021 г. с най-много спечелени мачове - 59, при 12 загуби. Медведев, който е втори в световната ранглиста е с 58 успеха и 13 поражения.

Зверев стана едва четвъртият с победи над световните №1 и №2 в полуфиналите и финала. Именно той елиминира лидера в ранглистата Новак Джокович.

Преди него с подобно постижение във финалния турнир могат да се похвалят само Иван Лендъл през 1982 г., Стефан Едберг през 1989 г. и Андре Агаси през 1990 г.

Снимка: Getty Images