на живо

Алжирският селекционер на война с "Ница", нарече национал "принцеса"

Френският клуб принуждавал играчите си да не участват в световните квалификации

Селекционерът на алжирския национален отбор по футбол Джамел Белмади поде война с френския елитен "Ница". Причината е отказът на нападателя Анди Делор да се присъедини към тима за двете световни квалификации срещу Нигер. Белмади заяви, че последният е изпълнил желанието на клуба си, а от "Ница" искали същото да направят други две от звездите на Алжир - Юсеф Атал и Ислам Слимани. "Орлетата" поставили под натиск и габонеца Марио Лемина.

Белмади не скри възмущението си от решението на Делор да се оттегли от националния отбор за година, но да е на разположение за световното първенство в Катар в края на 2022 г. Треньорът нарече играча "принцеса".

"Това е шегата на годината! Или представлява огромна глупост, или става дума за безгранична наглост. Решението е сериозно и той трябваше първо да го подложи на обсъждане. Казва, че приоритизира клубния си тим. Говори ми за конкуренцията в "Ница", но бяга от тази в националния отбор."

"Не желая да правя интриги, но се чух с един от директорите на "Ница" - Жулиен Фурние. Всъщност той ми се обади. Каза "караме играчите да не се присъединяват към националния си тим. Сред тях е също и Атал". Поне е честен, но няма право на такива действия. Длъжен е да се съобразява с програмата на ФИФА. От етична гледна точка поведението му е отвратително. Неуважително е спрямо държавите и съответните национални отбори от Африка.", продължи Белмади.

Алжир се намира във впечатляваща серия от 31 мача без загуба във всички турнири. "Пустинните лисици" са се прицелили в рекорда на европейския шампион Италия от 37 двубоя без поражение. По всичко изглежда, че Делор няма да вземе участие при евентуалното записване на ново върхово постижение.