на живо

"Андерлехт" с 34-а титла на Белгия

Столичани триумфираха за първи път в последните три сезона

Twitter

Отборът на "Андерлехт" спечели титлата на Белгия за 34-и път и за първи в последните три години, след като кръг преди края направи разлика от 7 точки пред преследвача "Брюж". С два гола на полския нападател Лукаш Теодорчик "виолетовите" победиха с 3:1 като гости "Шарлероа". По същото време "Брюж" падна с 1:2 при гостуването си на "Остенде".

След 9-ия кръг на плейофите за титлата "Андерлехт" има 49 точки, "Брюж" е с 42. Третата позиция е за "Гент", който разгроми "Зулте" Варегем с 5:2 и има 41. Така битката за 2-ото място, даващо право на участие в квалификациите за Шампионската лига, ще продължи и в последния кръг. Там "Брюж" приема "Гент" в директен сблъсък.

Кристиан Бедиа изведе домакините от "Шарлероа" напред в резултата в 27-ата минута, а в 59-ата Теодорчик изравни. В 81-ата пак той се измъкна от засадата и излязъл сам срещу вратаря Никола Пенето прати топката в долния ляв ъгъл. Масимо Бруно в 87-ата минута оформи крайния резултат в полза на столичани.

С днешните си две попадения Теодорчик вече има 22 гола в листата при стрелците и се превръща в основен претендент за голмайсторското звание.

След като защитаващият титлата си "Брюж" доминираше през първата част от сезона, "Андерлехт" се възползва от проблемите в съперниковия тим и със силни мачове през пролетта успя да вземе аванс. Те можеха да станат шампиони още миналия мач в директния двубой, но плеймейкърът Юри Тилеманс пропусна дузпа. Но това не се отрази на настроението на момчетата на швейцарския треньор Рене Вайлер и сега си свършиха работата. Вайлер беше пред уволнение преди Нова година. В крайна сметка не само запази поста си, но и спечели титлата, съчетавайки я с пробив в турнира Лига Европа, където "Андерлехт" отпадна на четвъртфинал от "Манчестър Юнайтед".