на живо

Анди Мъри е само на победа от първото място в света

Британецът среща Милош Раонич на полуфинал в Париж

Getty Images

Олимпийският шампион Анди Мъри се доближи само на победа от първото място в световната ранглиста по тенис. Поставеният под номер 2 британец се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Париж, след като победи чеха Томаш Бердих със 7:6(9), 7:5 в оспорвана среща.

Мъри спаси седем сетбола в тайбрека на първата част, в който той успя да реализира обрат, след като изоставаше с 1:6 точки. Във втория сет той реализира ранен пробив и сервираше за мача при 5:4, но загуби подаването си. Веднага след това пак проби, а в 12-ия гейм сложи край на двубоя със седмия си ас.

Така шотландецът записа седма поредна победа срещу Бердих, а на полуфиналите ще се изправи срещу поставения под номер 4 Милош Раонич от Канада, който елиминира представителя на домакините Жо-Вилфрид Цонга с 6:2, 7:6(4).

При успех над Раонич британецът ще оглави за първи път в кариерата си световната ранглиста, като ще измести от върха Новак Джокович, който отпадна на четвъртфиналите в Париж след поражение в два сета от хърватина Марин Чилич.

"Може би преди мача имаше малко нерви, но когато излязох на корта не се оставих напрежението да ми повлияе. Атмосферата беше страхотна. Не си бях поставил за цел да стана номер 1 още тази година. Очаквах, че ще имам шансове за това най-рано в началото на следващия сезон. Но, ако се случи още тази седмица, ще бъде страхотно", коментира Мъри.