на живо

Анди Мъри: Твърде млад съм за "сър"

Бизнесмен предложи британския тенисист за ордена

Getty Images

Твърде млад съм за рицарското звание "сър", отсече лидерът в световната ранглиста по тенис Анди Мъри. В неделя 29-годишният британец победи Новак Джокович във финала на ATP World Tour в Лондон и завърши сезона като №1. Шампионът от олимпийските игри в Рио 2016 и от "Уимбълдън" обаче скромно обяви, че тепърва ще допуска грешки в кариерата си.

През 2012 г. Мъри бе удостоен със званието Офицер на Ордена на Британската империя (OBE) след спечелването на титлата от Откритото първенство на САЩ. За да получат най-високата чест, номинираните трябва за бъдат предложени от обществени или държавни организации, преди заслугите им да бъдат обсъдени от специална комисия. Преди окончателното решение на кралицата се взема предвид и оценката на премиера.

Анди оглави ранглистата в началото на ноември и изпраща година с 12 финала от общо 13 участия в турнири. Освен това тенисистът записа впечатляващите 24 поредни победи. Кандидатурата му за "сър" бе издигната от бизнесмена сър Алън Шугър.

"Очевидно това е най-високата чест, която можеш да получиш в тази страна. Аз обаче се чувствам твърде млад за нещо подобно. Все пак всяко признание е приятно, защото е награда за усилията, които полагаш", коментира Мъри.