на живо

Андрей Жеков се завърна в "Левски"

Бившият разпределител ще бъде помощник на Владимир Николов

Андрей Жеков започва работа във волейболния "Левски София". Най-успешният български разпределител в последните 15 години прекрати състезателната си кариера и реши да се насочи към треньорската професия. Той ще бъде помощник на дългогодишния си съотборник в "Левски", "Пиаченца" и националния тим Владимир Николов.

Жеков ще помага и за развитието на разпределителите в школата на клуба. Дебютът му на пейката на "сините" ще бъде този петък в домакинския мач с "Добруджа 07". Срещата е от 18:30 ч. в столичната зала "Универсиада".

Преди 3 години Андрей Жеков бе част от мъжкия отбор, но тогава се възстановяваше от тежка травма и за близо 3 месеца влезе в ролята на старши треньор. 

Състезателната кариера на Жеков стартира в "Славия", с който става шампион едва 16-годишен. На 19 се мести в тогавашния "Левски Сиконко" и в периода 1999–2006 г. печели още 6 титли и 5 купи на страната. След това поема към чужбина и кариерата му преминава през "Нефтяник" (Русия), "Патрон" (Гърция), "Олимпиакос" (Гърция), "Галатасарай" (Турция), "Пиаченца" (Италия), "Томис" (Румъния), "Бешикташ" (Турция) и "Галац" (Румъния).

Жеков има над 250 мача за националния отбор, с който печели три бронзови медала - от световното първенство в Япония (2006 г.), Световната купа в Япония (2007 г.) и европейското в Турция (2009 г.).