на живо

Ангелската страна на "дявола" Майкъл Джордан

Въздушния дарява милиони от печалбата си в помощ на нуждаещите си, но не обича да афишира добрите си действия

Документалните серии "Последният танц" върнаха Майкъл Джордан в епицентъра на спортния свят. Поредицата за последната година на Въздушния в "Чикаго Булс" се превърна в глобален хит, но нанесе удар върху образа му, тъй като бе представен като арогантен мъж, който обичал да се подиграва със съперници и съотборници заради постоянното му желание да бъде по-добър от всички останали.

Ангел или дявол? Това е въпросът, който хората си задават след разкритията във филма. Но сериите не показват нищо от живота му отвъд голямата сцена, но истината е, че извън паркета той е истински филантроп.

Преди няколко дни в медиите се появи информация, че Джордан е дарил 100 млн. долара за борбата срещу расизма. Жестът му бе провокиран от смъртта на Джордж Флойд и масовите протести, които отприщи тя сред американското население.

Легендарният баскетболист не обича да се хвали с даренията си въпреки че самият той е един от най-големите маркетингови продукти в историята на спорта. В продължение на години Джордан заделя част от личната си печалба, оценена на около 2 милиарда долара, за да помага на най-нуждаещите се.

Той помага за осигуряването на храната на хиляди семейства, грижи се за образованието на хиляди деца без възможности, строи здравни центрове за бедни, помага на пострадали от природни бедствия и участва в дозина благотворителни асоциации.

Всички пари, които е спечелил през последните години от дела срещу фирми, уронващи авторитета му, са дарени за благородни кауза и проекти за солидарност.

Дарил е 23 милиона долара на различни неправителствени организации, помагащи на деца. Дори печалбите от "Последният танц", които са около 4 милиона, са за благотворителност. 

Ето част от най-значимите му дарения като собственик на "Шарлът Хорнетс".

Четирите милиона от "Последният танц" са дарени в подкрепа на организацията "Friends of the Children" за разрастване на националната кампания в Шарлът и Чикаго, а целта е да бъдат събрани 25 милиона долара.

През същата 2018 година, той дарява 2 милиона евро в помощ на жертвите на урагана "Флорънс", на "Червения кръст", както и на няколко фондации.

През 2017-а подпомага две болници в Шарлът със 7 милиона долара, които бяха отворени през тази година. Той е посланик на организацията "Make-A-Wish" от 2008 г., като е дарил и допринесъл общо с повече от 5 милиона долара. Изпълнил е хиляди желания на деца в неравностойно положение. 

През 2016-а дарява 5 милиона долара на Националния музей "Смитсониън" във Вашингтон. Същата година предоставя 1 милион долара за завеждане на дело и помага на специализан фонд след стрелба по цивилни.

През 2015 г. печели дело заради използване на името и образа му без разрешение и дарява печалбата на 23 благотворителни организации в Чикаго.

От 2001 до 2014-а е домакин на голф турнир, който събира пари за различни национални, международни и местни благотворителни организации.

Джордан основава "Jordan Institute for Families" към университета в Северна Каролина, който финансира постоянно.

През 2002-а дарява цялата си заплата от НБА, която в последния му сезон в "Уизардс" е около 1 милион долара, на няколко организации.

Президент е на "Charlotte Foundation" - фондация, отдадена на културното и филантропско заздравяване на региона на Шарлът чрез партньорства, дарения и социални проекти в сферата на образованието, уелнеса и военната помощ.

Джордан и неговият тим са дарили повече от 3 милиона на каузи, свързани с образованието, глада и социалното положение на хора в нужда. Инициативите включват ежегодни събития като "Cornucopia", която осигурява храна за Деня на благодарността на 1000 семейства в нужда. "Day of Service" пък през 2018 г. завършва проект за подслон и настаняване в Шарлът на самотно живеещи и цели семейства. Също така се подпомагат баскетболни клиники за групи като Спешъл олимпикс.

През 2016 г. "Хорнетс" даряват 500 000 долара за литература чрез учебни центрове, библиотеки и неправителствени организации.

През 2014-а, заедно с "Fox Sports Carolinas" и "SportSouth", Джордан създава "Teaching Innovation Fund", който дарява 250 000 долара на обществено училище в Шарлът. "Teaching Innovation Fund" помага на учителите да усвоят и прилагат в работата си стратегии и иновации, с които по-добре да подготвят учениците за колежа и бъдещата им кариера.

През 2013 г. стартира "Hornets Book Bus", който помага на деца от началните училища да развиват дългосрочна любов към четенето и книгите, като междувременно дарява повече от 5 000 книги на заслужилите малчугани.

През 2012 г. заедно с "Fox Sports Carolinas" и "SportSouth", "Хорнетс" даряват 250 000 долара на хранителната банка "Second Harvest Food Bank". Половината от дарението е за храна, а другата за покупката на подвижни хладилници, които обслужват повече от 25 хиляди семейства и осигуряват около 500 000 килограма храна всяка година.