на живо

Англия може да има 8 отбора в евротурнирите през следващия сезон (ВИДЕО)

За тази цел Ливърпул, Ман Сити и Ман Юн трябва да завършат настоящата кампания с трофеи

Англия може да има 8 отбора в евротурнирите през следващия сезон (ВИДЕО)

Силното представяне на Ливърпул и Манчестър Сити в европейските турнири ни накара да проверим какво ще се случи, ако „червените" спечелят Лига Европа, а „гражданите" триумфират в Шампионска лига, но същевременно завършат извън първите четири места в класирането на английската висша лига.

Нещата са по-сложни, отколкото си мислите.

Ако Ливърпул грабне трофея във втория по сила европейски клубен турнир, Англия ще има 5 отбора в Шампионска лига. Ако обаче Манчестър Сити триумфира в Милано, но завърши извън Топ 4 във Висшата Лига, четвъртият в първенството ще играе плейоф за влизане в групите на Шампионска лига.

Ако и Ливърпул и Манчестър Сити завоюват трофеите в двата евротурнира, но "гражданите" не попаднат в Топ 4, това ще са лоши новини за четвъртия в шампионата, който ще играе в Лига Европа, тъй като никоя държава не може да има повече от 5 представители в Шампионска лига.

Става и по-интересно. Ако Манчестър Юнайтед спечели FA Cup, местният враг Сити - Шампионска лига, а Ливърпул - Лига Европа, седмият и осмият в Англия ще играят в евротурнирите.

Припомняме, че до 2012 г. страните нямаха право на допълнителен представител в Шампионска лига, ако техен тим стане европървенец, но завърши извън Топ 4 (в случая на Англия.). През сезон 2011/12 от старите правила се опари Тотнъм.

В Лига Европа пък имаше промени преди началото на миналия сезон, според които победителят се класира за Шампионска лига. Така Севиля стана 5-ия испански тим в най-авторитетния клубен турнир през настоящата кампания, след Барселона, мадридските Реал и Атлетико, и Валенсия.