на живо

Заради терора на Путин: Англия обяви бойкот на Русия на футболния терен (ВИДЕО)

Островитяните са първите, които отказват да играят срещу "Сборная" за неопределено време

Заради терора на Путин: Англия обяви бойкот на Русия на футболния терен (ВИДЕО)

Англия няма да играе международни мачове срещу Русия за неопределено време! Бойкотът, предизвикан от войната в Украйна, бе обявен официално от футболната асоциация на страната.

"От солидарност с Украйна и за да осъдим действията на руските власти, потвърждаваме, че Англия няма да играе срещу Русия в международни двубои за неопределено време. Те включват мачове във всички възрастови групи", се казва в съобщението.

С отказа да излязат срещу Русия, островитяните се присъединяват към Полша, Швеция и Чехия - съперници на "Сборная" в битката за място на световното първенство в Катар през ноември. Докато при останалите става дума за заявено нежелание да играят с Русия, бойкотът на европейските вицешампиони е безпрецедентен.

Англия и Русия не са се срещали на футболния терен на ниво национални отбори от юни 2016 г., когато направиха 1:1 в мач от груповата фаза на европейското първенство във Франция. Тогава ултраси на двата тима предизвикаха безредици по улиците на Марсилия, както и по трибуните на "Стад Велодром".

Новината идва ден, след като руският милиардер Роман Абрамович обяви, че се оттегля от "Челси". Той оставя управлението на "сините" от Лондон в ръцете на благотворителната фондация на клуба. Причината: санкциите, които Запада наложи и ще продължава да налага на Русия и Путин заради военните действия в Украйна вероятно ще засегнат и Абрамович, който е смятан за приближен на руския президент.

Абрамович купи "Челси" през 2003 г., като оттогава тимът стана 5 пъти шампион на Англия, а през 2012 и 2021-а спечели Шампионската лига. Само преди няколко седмици лондончани вдигнаха за първи път трофея на Световното клубно първенство.

Така Русия, чиято инвазия в Украйна продължава вече четвърти ден, е на път да изпадне не само в политическа, но и в спортна изолация. Представителите на страната в най-престижния баскетболен турнир - Евролигата, също се сблъскаха с отказа на съперниците да играят срещу тях.